網絡小說集中討論區<9> 既嘗毒草,必當神農

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
未必真係全部打回原形,我覺得有勁多伏筆已經埋咗係度
首先個黑棺魔王應該係有記憶嘅任索嚟,大陸度已經有人估緊個小世界遊戲機係未來任索整出嚟,之前用分身打趙火,個分身返屋企時臨時加50秒,對東承靈講咗啲好奇怪嘅嘢
任索覺悟就一定會嘅,問題係遲定早
仲有任奈瑟啲片都未出嚟,顛倒世界嘅劇情都未算完哂(同一個idea可以寫三次個作者真係痴咗線
小世界男主比我感覺唔遲鈍喎
只係唔表態姐
另外鍾意玩遊戲唔代表要病態咁玩
有重要野做點都要放埋一邊先
今次劇情雖然寫得唔錯
但係有少少失望 結局唔算好出眾反轉
我都明寫到咁盡唔咁玩好難寫落去
怨恨可以取代任何能量
而權限都接受高等能量注入
抹殺勇者 將勇者做成既影響歸零 即係乜事都無發生過
我覺得魔王小索應該重會出場 用左咁多篇幅寫應該唔會純粹寫喬木依參戰咁簡單

另外聽日另一本連載緊既書叫未日迴響
入面主角鈴聲一樣 流行既遊戲同小世界遊戲機都一樣
果本講主角不停俾提示過去既自己修改現實 主角有係小世界出現過 得四十幾章 兩本應該有關係 但本書暫時半太監狀態
未呀 去到古聖界咋 不過暫時覺得依篇嘛嘛
未來迴響
但個主角係0情商
東軍去到邊都係失敗者
仲...仲有機會
有無巴打有睇大王饒命 點解人氣咁高
本身就嚟成神
而家就到喉唔到肺

回歸日常要寫到日常既可貴
但而家未feel到作者寫到呢種情感
差一步成神
如果之後有隻boss
要所有人一齊出力
一定好熱血
詭秘本身就垃圾來,睇開西幻就覺得佢d劇情鋪墊根本就普通,係班平時睇玄幻的無端端癡過來大呼小叫好似好勁咁,蜀犬吠日
個題材用到爛了,本身就係抄日本小說。通常呢類題材都係有感動位,反省下人生。但睇咗上百章一滴眼淚都沒,棄了
估唔到有同好,不如開個group討論
睇咗四五年 睇住起點下架曬d好書。當年瀏覽器書籤儲咗一上百本變文,宜家剩低開倒的鏈接不足十本。
變身文如果唔計個人喜好,單論文筆有好多好書,特別係西幻
宜家的變文,十本九本都一樣套路
都市變文第一真係算得上,不過可惜身在香港對入面描寫的市井沒乜共鳴
輕小說邊有人買ebook?輕之國度就有齊,舊少少2016之前的輕小說,去wenku8 個網雖然比班仆街封咗,但用google search仲睇倒d書。呢個網輕小說堪稱最齊。
輕小說買實體收藏好啦,買ebook益騰信做乜9?騰信超仆街佢d翻譯其實係攞人地網上免費翻譯的copy架,之前爆過出來。
大明文魁,明代官場第一文。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞