其實KIA的車係咪真係咁差?

385 回覆
11 Like 56 Dislike
how about soul?
其實唔講KIA最HIGN END啲車
如果計MORNING 同 CERATO 講閂門聲呢啲咁膚淺野, 其實同JAZZ真係差唔多
CERATO同JAZZ都係五星撞擊測試 (MORNING 三星 )

不過都同意你咁講, KIA係未去到BBA LEVEL, 但係咪差到咁呢??
不如真係試過先比講啦
其實睇左好多國外review都對架sorento/stinger讚不絕口

雖然有提到品牌既心理關口,但始終外國地方車稅無香港咁重,可能因為咁,佢地接受能力會高d

以加拿大計,28-29萬港紙就有架stinger GT top spec awd

香港食屎啦
sorento我淨係記得用手掌輕輕一按車頭蓋佢就凹左入去
果下嚇左一嚇架車唔係我嘅 好在識彈番出黎
Cerato 15/16萬 有雙區冷氣 前座冷暖凳
後泊鏡+sensor 藍牙播歌
後座坐得落6尺高佬 仲有咩可以挑剔
代步 買餸車 一流啦

係維修可能麻煩啲
頭先納過IIHS
2018款係Top Safety Pick+
NCAP無數據得2014款
Cerato 15/16萬 有雙區冷氣 前座冷暖凳
後泊鏡+sensor 藍牙播歌
後座坐得落6尺高佬 仲有咩可以挑剔
代步 買餸車 一流啦

係維修可能麻煩啲

呢個夠死啦
好多車既設計應該都係咁
如果係堅硬既先大穫
邊度好多車設計都係咁
車頭蓋一按就凹wo,點解我未見過
好明顯係香港代理問題
外國見7年warranty J到上天
咁因為你真係未見過
呢種設計係被動安全既一部份
風琴咁
原理係車頭撞擊時想車頭壓到似風琴摺埋去抵消撞擊力,所以車頭蓋應該會彈彈下,一撞時就變zig zag咁摺埋

如果硬到唔變形再高速撞擊應該會直插入車廂切死乘客
人地撞時先摺
你就掂一掂都縮

我掂自己d德國車車頭蓋都好似鼓皮咁彈彈下,使唔使拍片示範
呢種設計保護埋行人
所以車尾設計一般堅硬過車頭
有D人就係人講佢講
就算無車都應該會睇下外國D撞擊測試既內容
大概都明白點為之真係安全
連登仔好多以為車夠硬=安全
好多野你講完佢地都唔明
其實引非5毛連登仔睇
睇中國車既撞擊測試就好有滿足感
當然啦一定係預左比佢摺埋抵消左個撞擊力
但都未免太過軟卦我果下真係未用力但佢已經凹左入去
拿 雖然我撚柒尻憎韓國車 但你搵呢樣野黎入佢地數真係好冇說服力
首先巴打講左係被動安全既問題 呢樣都係歐洲果邊帶起既
其次 2018年仲係搵隻手㩒兩㩒就話架車鋼水唔好 十足十我老豆以前買車咁
Morning都係5星
或者應該咁講咁講,12年打後既現代同起亞係有氣袋既測試基本都係5星
唔識唔好亂講啦 Morning同stonic都係得3星咋
加左safety package 先有4同5星
但香港版無
如果佢禁giulia quadrifogilo車頭蓋碎左咪好撚驚

成塊carbon fibre黎
你應該係古代人
成日講硬唔硬
車頭係要風琴咁摺先減到撞擊力架大哥
香港都有五年保養,好好架喇
我自己都未試過有一架車渣到五年

係個仆街代理衰啲,乜都話唔保,裝個長火車cam都話唔保
其實喺香港個市場有冇需要韓國車,較為平啲,但係二手價就差不特止,有啲直情係送俾人都有難道,咁好啦你話揸到爛,唔買,舊車啲零件整車費仲貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞