其實KIA的車係咪真係咁差?

385 回覆
11 Like 56 Dislike
新手問下
錦龍有幾閪?
同意,尤其是同日產note比,内裝配備真係無得輸,個價重要平一節....

不過比空間就真係比較差...後面唔係話座唔到,之不過係唔適服
Kia都係無敵腳車黎 韓國周街都係sorento同四門房車 但無morning
可能只係香港無難買到件 所以小人買
正如日本k car都係 日本周圍都係 只係香港人 話力
車正、價錢正
錦龍終極垃圾
乜都話你改過唔保
做service換油換埋d垃圾
遲做service又斷你保
係美國,KIA中型車(carmy上下)已經好多人用
車價平好多係原因

香港就算la
Kia 換撚左個logo 就好賣好多。個logo 7撚到唔想買
本身等緊現代kona
如果stonic要19萬..咁kona應該再廿中 如果真係寧願買xv
計鋼水一定好過日本車,但副偈一定係日本車好。
Kia係衰在壞rhai小部件要等原廠寄比較麻煩。
仲鋼咩水
而家間間廠都用1500mpa級高張力鋼
Soul都係廿頭會唔會仲抵買
個brand喺普遍香港人印象中都仲係廿年前好cheap好差

但實際做功係唔差
新 Kia 直情追到歐日 .. 但我好撚憎韓國野所以唔會係考慮之列.
Soul應該下年轉款...今代個樣麻麻地
Soul 2019好齊料冷氣坐椅都有,希望到香港唔好cut
得閒喺街留意下 好多淘寶個logo遮住原廠logo嘅都係KIA
要平又唔想面對現實
以車論車 今時今日既韓國車確實係追上左日本車 論設備而言 可以話追到歐洲車廠既車尾 但我個人認為只限於以下型號 KIA Soul, Sorento, Stinger GT 其他韓國車繼續狗也不屌

先講soul,係美國超好賣又平 一街都係 空間夠大實用 要有既設備都有齊 完全係打價格戰贏過日本車

Sorento係北美賣得都麻麻 但總算係令人改觀既一架車 特別係係香港 我對佢評價幾高 40萬有v6 7座 齊晒設備 又有力水 講抵屌一定係佢最抵屌 但可惜係北美相同價錢既7人車選擇更多所以唔受歡迎 但香港黎講實用性同價錢都好適合

Stinger GT其實都唔差 擺明追住歐洲高性能房車條線黎打 單論性價比其實都唔太錯 車箱設計直追歐洲房車 但驚駛感始終差兩皮

以上係我必需要選擇韓國車下既選擇 但香港/北美你對牌子冇要求純代步 其實韓國車都唔差 特別係Sorento係香港其實同價錢同級冇對手咁濟 除非你選擇日本7人mpv
SOUL19年改款
巴打點睇stonic
如上文 除左Soul, Sorento, Stinger 其他韓國車都係屌唔過
Stonic呢個Size同級對手(Honda HRV, Mazda CX3, Toyota CHR)好咁多 完全搵唔到理由買呢架
以上3架對手香港都有入 更加冇理由考慮韓國車
依幾架size唔係對應kia sportage咩?
Sorento同級最接近得Honda CRV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞