FujiFilm討論區 (35) 8-16 12月開賣

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
如果唔係貪wr ,budget又唔係無限既話d錢留返買鏡好過
如果對自己會唔會長玩都無咩信心既話
平平地用住先都ok既,反正都係1000蚊貨仔
預左長玩既就買返18-55好d
黎緊想買xt20想問跟機支鏡夠唔夠用,因為想去旅行帶一支鏡影晒人同景,定淨機買另一支鏡?
如果係1855 就夠
上網見到得番水貨kit set 如果買有咩要注意?
影會郁既野對得慢係咪唔中先?
前日買行貨 9770 kit set 7170 body
我原本諗住買body 再去第二到買18-55
但個人話kit set枝18-55係mij 散買枝18-55就唔係
所以我最尾買咗kit set
本身有t3,想玩旁軸,x100f 定 pro2好
姐係應該XT20?
當back up 用定點先?
可以去cam2試下上手感覺係點
之前試x100f 對焦反應幾快
其實新手比你用到最top你都未必舞得掂
而且科技係咁出,除非你係咁追
咁你話你大把錢咁緊係買最好啦
之前我都比較過xt20同xt2
功能上係有差別別但我又用唔到咁多
自己都係街拍下iphone 都影到嘅level
加上xt2重d,以前唔用單反換細機就係因為重同大舊
唔知xt20而家幾錢,我見網上都要7300起(kit set)我半年前買$7600,
感覺上好似xt2平得多d
另外想問下大家 帶機出去影相會放入袋/就咁揹住?
我就會就咁揹 但成日比人撞到
但真係方便d
如果
Xt100配Xf23mm f2r /
X100f
比較
巴打會點揀
前者3500+2500左右
後者6000尾
主要旅行 街拍用
重量都有d明顯分別
揹係心口咪唔怕
手拎住咪ok囉
買個易拎出嚟既相機袋
x100f
xt100對焦廢 反應廢
而家仲有16-50kit買咩?
How about xe3 or xt20
想問下大家有冇用過fringer pro??
覺得個auto focus點樣呢?
因為手上都有啲canon鏡...
除非想要黃銅造

唔係買非pro version 就ok

個光圈環太近機身唔好用

又多樣嘢壞
聽人講好易壞
係唔係真?
唔知喎

有人話壞咩

只係我諗多個環郁得多樣嘢壞姐

而且又唔實用
想問有冇xt20用家?我部水貨買咗一年半,用咗三個月就會間唔中影影下出現失焦,初時覺得可能係鏡頭和機身接觸不良,但近來愈多愈頻密,好困擾,大家知唔知咩事?我係咪要拎去整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞