FujiFilm討論區 (35) 8-16 12月開賣

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
1800蚊人仔tao個xt2直倒????
,有D原因
除左洗黑錢我諗唔倒其他
Thx 巴打
XT3直倒買官方啦!
送兩舊電
最近我肥花入手左個2手XT2直倒都要一千, 冇可能XT3 一千
擾影新手,只有X-t20 35 1.4
平時影開生活照,好滿意

想買鏡枝旅行方便使用(屋企人唔鐘意定焦)
因為要影到此一遊相同風景相,想借機會買多枝鏡
買枝18-55好唔好?
定係買枝10-24好?
兩枝鏡都玩過, 最初一枝18-55去旅行好正, 之後買左10-24, 就變左旅行長插10-24, 需要時換56.2, 然後就放左18-55

其實兩枝CP值同質素都好高,所以係睇你需要啲乜
18-55 輕便少少, 去到55有時旅行影遠少少都影到, 同埋平啲, 二手$2000以下
10-24 夠廣去到10, 影景一流, 同埋我都鍾意佢轉焦段唔會伸長縮短, 二手$5000以下

同埋另外就係你會唔會帶兩枝鏡去旅行, 如果會就10-24啱啲, 10-24影景35.4影人, 18-55同你枝35.4有啲撞, 除非你諗住如果旅行就唔帶35.4
XT3 直倒行價兩千幾 但係送兩舊電都值800幾900

不過今代直倒唔算重要
XT2一定要用直倒先有完整性能
其實有無外國網買鏡頭係平過香港

依排係度睇black friday sales先發覺香港真係平外國好撚多
外國無sale貴好多
香港啲價其實好平 等於人地大減價
係減完都貴香港街價
香港D鏡會因為出得耐就慢慢跌價
外國就算D好舊款鏡都仲係賣緊新價,一蚊都唔減
想入部富士做second cam

X-H1 定 X-T3 好
有 X-T3 + 18-55
想入枝定焦
23 F2 定 35 F2 好
Second cam就xt3啦
Xh1厚咁多
有時拍下片好似有ibis好d 唔知係咪比lens IS勁好多
咁係嘅,仲要好多鏡都冇ois
不過我想用果支18-55 有OIS
如果支鏡本身有ois
加埋xh1機身本身嘅ois
防震表現會再好d
想用1855 換 18/2 會唔會好傻?
少少
我貪佢細支D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞