FujiFilm討論區 (35) 8-16 12月開賣

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
殘體
但係初學 1855kit會唔會易學啲?
Pish
有冇xt3用家覺得個快門掣有少少實?
我個部成日㩒咗都冇反應咁
要再大力再俾到反應
唔知係接觸不良定咩問題
1855係方便你搵自己鐘意用咩焦距多
我覺得直接定焦學下構圖好過
咁SD卡你地會推薦買邊張架?或者你地用緊邊張
有無50-230 code多? 想換枝下星期去旅行用
吐書爸

UHSII 64
一般SanDisk Extreme Pro 95mb/s
就好夠你用 除非你會用哂佢個連拍
唔算貴3百樓下就有
18-55 加 35.4 最好
18-55係變焦 比你習慣下唔同焦距先
同一鏡係手點都方便啲
35.4影人又得 掃下街又得
呢支練下定焦基本功 手動對焦 構圖
如果主打影景 銀河 大景 就23.4 or 16.4

https://photohito.com/lens/brands/fujifilm/
呢個網站有唔同鏡頭既相
你可以好好參考
我都想趁去旅行買返枝50-230 枝50-140真係重到唔想帶 btw 有無巴打試過喺落雪地方枝50-230仲work唔work到?
topline近原裝品質
用過品勝, 好快壞
(唔知係走哂電定ic 壞左, 40% 就同我熄機話無電)

topline 暫時唔見呢個問題
但因為我粒原電係w126s
所以都比唔到佢同原電差幾多
今日係旺角問蘇寧價都要13300

邊間做到12990?
thanks
1.電池點運落黎香港好
2.有冇買埋其他叉電器
ching 有冇頭3支既用後感🙏🏻🙏🏻🙏🏻
相機:XH1(由XT-1升級,貪佢個防震 MIJ 同好渣手)

鏡頭:
1: 50-140 F2.8
獨遊時長插,影人(條女)真係要離遠好多先自然
同埋影其他野都好,會影到好多意想不到既視角

2: 16-55 F2.8
主要同自己女朋友去旅行用,有質素得黎又方便,影食物同人帶景都唔錯,最緊要佢幫我渣機都唔難用

3: 23 F1.4
彌補上面兩支既夜用,雖然一般人中意16 f1.4,但23係我習慣無得改

4: 老娃9MM F2.8
室內,大景,輕便,影星,極光,因為佢既方便放左支10-24,10-24都係好鏡,但當有10-24係手就唔會用16-55,浪費左支鏡。所以寧願要用廣角先換支9MM

獨遊:1+3+4
同女/朋友:2+3+4

各位師兄都分享下你地旅行帶既鏡
買咗支16-55,比相像中大碌。可能用開大光圈,用呢支夜晚或者係室內(低光)環境,2.8真係好唔慣,焗著用高iso。但光線夠的前提下係好sharp。建議有直倒用呢支會比較好,唔係成個平衡感會向前墜。整體嚟講主要係方便,唔洗成日換鏡(但重咗,其實會影響操作),學好多ching話齋,呢支真係偏向工作用,平時慣咗富士定焦細細碌,呢隻會唔多慣。

講返正題,純個人感受:
16.4:sharp、最近距離屌打其他兩支(雖然另外兩支都唔算差),影人、影景都問題,但如果你鏡意的相片風格係街拍、寫實感强少少,其他兩碌可能會啱D。呢支有WR、不過三支嚟講我自己最少用呢支(平時)、但旅行就一定會帶佢。
23.4:都sharp、寫實風格比較重、影出嚟的畫質同16.4一樣咁好。缺點係貴,重要無WR,街拍有時都會想影下雨景。23f2便佢一半,而且輕,係細一毎光圈,除咗f2最近距離係垃圾,.4無的嘢f2都補齊。所以係埋一定買我有保留,不過好多人有等效距離情結,會㨂佢而唔㨂35.
35.4:相對其他兩支,我覺得佢的影像質量無咁好,對焦慢,拉箱。好處係細碌,同附帶原廠鐵hold。早段時間升到好貴唔啱性價比,35f2相對便、輕、有wr,對焦又快,所以好多youtuber推廌的係f2而唔係.4。但如果三支留一支,我可能會留35呢個焦段,因為影人,特寫我覺得呢支影出嚟的效果比較係我自己鍾意啲。當然同因為佢細碌,成日用佢多過另外兩支都有好大關係。
同你一樣咁濟,除左冇1655
而家景用開16.4,但發覺唔夠wide
黎緊會入埋枝8-16影大景

旅行set 8-16+23+50140
35對我完全唔啱用所以35/2就擺左喺度
所以基本上齊哂

平日23街拍
景8-16/16.4
某啲event50140/56.2
本身都想入8-16
但貴都突眼...有心理陰影
H1 長插16-55再加支35.4
16-55真係好正
有質素 而家諗緊入唔入手支長炮
去旅行影相,新手想問下x100f啱唔啱用?
有時會影下夜相
Join 入會
叫佢幫你立即減380
你講xt3 kit?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞