俾少少tips最近睇上車盤嘅巴打

240 回覆
399 Like 21 Dislike
將軍澳南有幾個新盤黎緊一兩年SSD解禁,會短暫拖後腿,康城仲有海量供應,我信2022年開始會跑贏
仲有
睇樓紙唔好搵買樓嗰個人簽
不過講真將軍澳真係一個睡房城市 乜撚商業活動都無 唯一好處係出港島快過九龍東
我真心唔明點解港豬咁鍾意呢區
講環境 沙田好過將軍澳多多聲
大約準備買400萬左右既上車盤。
同老婆一齊計壓測,首期其實可以去到600萬樓,但現在經濟前景不明朗下,9成按然後手頭上多點資金應付突發情況,看來比較穩妥。
半個鐘出到中環,算係咁,但真係美食沙漠
巴打睇邊區
好似開始有番d 4球盤 但仲係冇乜選擇
睇來要等到下年年中,maybe先租一年樓
有140萬首期
用60-80首期買一間400萬細兩房自住 單名買單名擔保
另外60-80留返來買多間200呎市區樓 偷雞租又好 吉左佢都好
應該好多人都唔知其實可以主動叫aa 減佣既
呢招就算連登仔手渣幾個單位想放租都有效

利申 上個月放租俾少3成佣個aa
我戈尸成個月無應過佢無聽佢電話佢都仲係好「盡責」地報料畀我
有無即將買樓既巴絲一齊傾下?
https://lih.kg/888698

有班巴打都有心開個區傾上車/樓市
直得支持
用60-80首期買一間400萬細兩房自住 單名買單名擔保
如果60-80 再買一間,我會肴底 ,leverage 太大。
我會留返來撈高質收息股
唔明 睇樓紙有咩用
收乜春息
mortgage link都有2.5%息
買股收得果4-5%息但隨時血本無歸

想問一下,因為銀行按揭遲批,令到3-5點未必on schedule做到,會唔會俾業主當我違約殺我細訂?
我洗唔洗要地產準備d咩文件同業主講要延後,定係只要fulfill到第6點就無事?
3-4唔關按揭事

5條尾數係按揭借款

但你事旦做少一樣都比人殺金訂
唔做3/4就殺細訂
唔做5就殺大訂
AA佣果度,普通大約可以殺到俾佢樓價幾多%左右?
之前我踢爆左一隻,反而post入面其他人隻字不提,好鬼
因為我同地產講我一定要銀行批出文件俾我簽晒,落實到我係做到按揭我先俾大訂,所以令到呢份意向聲明書唔可以on schedule,5唔係可以因為6(銀行批遲)而令到5做唔切,不過5應該都趕得切,只係3,4真係趕唔切,我應該做d咩去保障自己
而家咁嘅市況,0.5-0.8%俾盡
唔該哂沒事巴
將軍澳應該最少大陸人
其他區都淪陷晒
唔該沒事巴
仲有問多少少
睇樓紙簽咗上面寫咗1%
咁仲可唔可以傾返只比0.5-0.8%?
如果可以,要唔要寫返啲咩憑證免得AA之後再追討?
慢慢黎啦巴打 接刀真係影響一生嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞