[26]繼續電單車經驗交流 (22)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
換車未
會上高速應該好快換
有諗過直上公升級 但經濟上未允許

亦都想搞部msx125 改stunt bike
壞左未?

抽水別介意
有得泊車場?
仲行得走得
真係咁易壞咩
都係一個未換車嘅原因
我都係諗住泊到入車場先會換車
所有舊車都會有好多小問題
揸得就預左要勤啲保養
順便自己學下落手做
PX200主要係貴同質素差
生銹/漏油/易那遮都係通病
買自動波囉

其實之前巴打可能係講緊呢部
簡單答下你
HONDA車係唔錯 零件多改件多 香港普遍都係不滿代理臭串。但車款建議唔好買中國做就無乜大問題

SUZUKI 代理就一班老師傅 比較古舊啲 唔係熱門車款既話 零件有機會成日無貨。代理就見人見字 你唔介意啲說話唔太斯文/做事可能慢啲既話 算好好。至於車款suzuki近年步伐比較保守 無YAMAHA KAWASAKI咁進取

KAWASAKI 同Honda 差唔多 熱門車款已件多數齊備 維修都無聽過大問題。 但客服就手腳比較慢

YAMAHA 近年推出比較多車款 零件都算齊。熱門車款東南亞地方多改件。維修無乜甩漏 時間都易book.

四大代理黎計 呢幾年進取啲算係kawasaki同Yamaha
款式多 零件齊 多野改所以多人講啲都算正常
好詳細! thanks 巴打
琴日留意到HONDA2019 新車款都好似幾吸引
不過Kawa / Yama 都有recall過
上左個考線透視,坐到訓著左
Recall跟返足就唔大問題既... 最怕係水貨車 代理唔幫你跟
想請問一下之前有冇試過要recall,但原廠代理真係唔同水貨車跟?
依家亞林個仔拎左黎做
如果架車唔係係佢度買就麻煩了
有錢都買唔到零件,價都唔報比你
打電話去個女人講左幾句已經大大聲問你車牌幾多號,要對牌薄先有得買零件,未有牌薄比佢睇左連答都唔答你
咁你可以諗下如果第時你唔去亞林度整,街舖D師傅拎零件又拎唔到,咁仲肯唔肯接你生意
自動波個樣真係好OK架
其實可以考慮手波個D,長玩長有,有零件有人玩有價有市
聽人講係,依希記得個人話佢同廠溝通左最後搞左一大輪代理先肯幫佢整番
其實recall應該係廠負責比錢代理修正佢地既錯誤,咁你代理整一架就收一架錢,但係唔知點解香港咁奇怪。
聽講亞林超串
謝師兄解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞