[繼續拋磚]日本電影討論及分享(3)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike

我而家先發現hkaff有room laundering
英文字幕我都睇
不過算 日本剛出bd+dvd 等下應該有....(ry

上面既無睇晒....我又唔完全係fans
不過新人都會留意下
日本戲多數注重生活元素,好多時唔解釋太多動機,表演人物心境為主,某程度期望觀眾都會有相似經歷而明白,相對唔太注重故事(有時你鍾意主角會睇得投入D)

而且日本戲以日本觀眾做主觀眾群,荷里活片以世界發行做目標,後者更傾向套用公式敍事、計算化戲劇節奏達到人人皆明既目的
其實日本觀眾一樣鍾意睇西片多過本土戲(除動畫)

日本電影底蘊唔係咩動漫改抒情文藝作者風,而係日本文化,將荷里活電影既理性放入日本度會唔會唔適合呢?

潛在問題係你會唔會視電影為藝術?

見仁見智啦
電視版有睇
電影版會講番個阿叔同細路咩人(睇預告知)

hkaff好多英文字幕only 睇左兩套都係咁

另外伊藤君係兩集一個女主角咁做 我都係揀黎睇
但伊藤君電視版+電影 整體唔太好睇
日日是好日
1月10日

打算睇多次黑木華
如果想知日本電影啲衫 道具 化妝品嘅sponsor
除咗睇片尾 仲有冇得喺邊查到
唐田戲屎定角色係咁 成套戲得一個表情 唔明女主諗啲咩
套sunny陽光少女有無睇?
想問呢度有幾多人睇日版sunny有睇到喊左或者眼濕濕
入咗場先知英文字幕
唔會太難明
電視版邊到有得睇
最尾係餐廳嗰到唔知咩事
果度係引人屌佢老母
睇到想媽叉佢
睇完tourist 第2集
另睇左資料 套野係一個網上媒體製作
佢自己網播既會係無剪版
其實伊藤君電視同電影版都幾大分別
上個星期睇完,女主既心路我覺得OK。
係成個故事真係講得唔算好。
唐田演技好似麻麻
不過會慢慢進步既
佢真係好生下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞