[繼續拋磚]日本電影討論及分享(3)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
睇完旅貓日記

有川浩既都唔差
睇左東京夜空最深藍…嗯,睇唔明。
我都唔係好知
不過套戲係有種幾靚幾有詩意既感覺同氣息 就算唔明晒都會覺得套戲好有思索意味
感覺上唔知點解套戲有好多對白同劇情寫到好似好跳躍咁。
如果一定要形容,就好似兩個柏金遜老人響到傾計咁,無乜上文下理…
文藝野就係咁樣,抒情多過娛樂性
首先佢原著係詩黎,戲中都有引述,尚算poetic cinema
其次佢講好多社會百態,表演得又幾輕鬆寫實,唔係白拎咁多獎
如果要數近年自己最睇唔明既戲
日本: 不是色情電影...星光睡美人都係想人難明果類,不過呢套好啲
西方: 聖杯騎士(不過呢個導演套套都係預人睇唔明)
如果你話當佢默劇,又或者只係 cut 其中一部份既片段黎睇,
甚至重新寫過 d 對白,我會比佢更高既評價。

而家似係比 d 九唔搭八既對白拖低晒個評價咁。
我都係去睇池田
我都想睇
十年日本都幾撚垃圾
每個故事已經夠短 都有好多無聊鏡頭
有無睇池田既日劇
優先場會唔會有野送
鳩樂先唔會咁有心機搞呢啲
咁可以遲啲睇
原來係真fans...
伊藤君同tourist應該有睇過只係數漏...?
room laundering其實要睇電影先睇日劇 (先會知某d角色,但都唔影響)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞