[繼續拋磚]日本電影討論及分享(3)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
上回:https://lihkg.com/thread/639649/page/1

既然1001又冇人開就我開啦 繼續討論

Q&A:
:點解日本戲節奏咁慢?差D悶到我訓著
:特色、文化、味道、抒情、作者風、抑鬱、中二病...等大家補充。其實都有小部份節奏快

:點解D真人版咁垃圾?
:其一日本唔太識拍西式商業片,其二編導美術造型CG有時會出事,其三等大家補充

:有邊D戲好睇?
:見下,睇戲可以好個人,我諗世間上唔存在一套所有人都覺得好睇既戲,尋找你的所愛吧

:出面有戲Post既話應該繼續係度定出去討論?
:是旦啦 我有時都會出去

劇透請用深色/粉色細字
第一個Post大家覺得高質/值得一睇既戲,歡迎執漏/後加

2000s
大逃殺
壬生義士傳
青之炎
GO!大暴走
五個撲水的少年
喇叭書院
在世界中心呼喚愛
青春電幻物語
花與愛麗絲
戀愛寫真
藉著雨點說愛你
樂與路
花樣奇緣/令人討厭的松子的一生
蟬時雨
遇人不熟
ZOO
椿三十郎(2007)
禮儀師之奏鳴曲
如月疑雲
愛的曝光
嫌疑犯X的獻身
告白
花水木
管制塔
庸才
盜鎖匙的方法
丈夫得了抑鬱症
惡之教典
渴罪
白兔糖女孩
字裡人間
那年遇上世之介
聽說桐島退社了
草食男之桃花期
寵愛情人夢
苦役列車
永遠的0
預告犯
歌舞伎町24小時時鐘酒店
投靠女與出走男
唇上之歌
白雪公主殺人事件
戀人們
戀上春樹
TOO YOUNG TO DIE!
夢之花嫁
當這地球沒有貓
百元之戀
漫長的藉口

愛情.突如其來
型人狗仔隊
愚行錄
明日的我與昨日的你約會
我想吃掉你的胰臟
乒乓情人夢
人生密密縫
東京夜空最深藍
啊.荒野
忍者之國
FF少女
花牌情緣
愛上謊言的女人
跨越8年的新娘
阿媽,今晚食乜餸
少女邂逅

2000前及舊片
情書
四月物語
失樂園
等救火的日子
世紀末暑假
天與地
午夜凶鈴
談談情跳跳舞
鐵道員
家族遊戲
大菩薩峠
野獸之劍
蒲公英
魔界轉生1981
無仁義之戰
宮本武藏1954
座頭市系列

名導系列
北野武《花火》《那年夏天,寧靜的海》《菊次郎的夏天》《奏嗚曲》
山田洋次《寅次郎》系列、武士三部曲、《嫲煩家族》系列
是枝裕和《誰知赤子心》《誰調換了我的父親》《橫山家之味》《比海還深》《海街日記》《第三度殺人》
三谷幸喜《搵鬼打官司》《黑幫有個荷里活》《清須會議》《爆肚風雲》《有頂天大飯店》

大師系列
黑澤明、小津安二郎、成瀨已喜男、小林正樹、市川崑、溝口健二、木下惠介
日本新浪潮:大島渚、今村昌平、新藤兼人、篠田正浩、吉田喜重、敕使河原宏、鈴木清順
寺山修司
清水宏
我個人喜歡

太陽之歌
前路漫漫/half way
我個人喜歡

太陽之歌
前路漫漫/half way

太陽之歌我都翻煲過幾次 加埋首goobye days
新人
聖哥傳算係咁 我收貨 佐藤二郎又黎痴線即興演出
佐藤真係睇到悶
係佢做親福田啲戲就會咁爆肚
唔係唔得
但會膩

聖哥係唔係 cut 咗?

跟緊日本
諗住睇
聽日睇啊
睇咗佢呢個系列既三本書啦 好期待點變成電影
書會唔會似解憂雜貨店?

係弱化版既解憂
香港係咪唔會上累?
唔似會 日本又唔係收得 靠唔到知名度上
食べる女同億男係咪都會喺香港上?
食べる女會 億男好似未有消息
Thx
想睇 好似拍得幾好
啲宣傳搞到更加好吸引
有fd喺日本睇左 應該都幾近原作冇點大改
仲有Aimer首black bird
留名
岩井俊二執導新作《Last Letter》的原著小說將於本月25日發售日文版,岩井導演執筆著書,腰封上的宣傳語:「如果對你說我還一直喜歡著你,你會相信嗎?」

影片《Last Letter》以夏天的宮城縣為背景,因一封寄錯的信展開兩代人的戀愛故事,由松隆子、廣瀨鈴、福山雅治、神木隆之介等出演,川村元氣擔任企劃/製作,將於2019年日本公映。

[特約轉載]
2018年香港上映日本電影時間表(僅供參考)

10月25日
- 屍殺片場 (カメラを止めるな!)
- 在咖啡冷掉之前(コーヒーが冷めないうちに) (泛亞)

11月1日
Perfect World~與他一起的奇蹟~ (パーフエクトワールド)

11月8日
- 緊急救命劇場版 (劇場版コード・ブルー ドクターヘリ緊急救命)
- 我的英雄學院劇場版-兩個人的英雄(僕のヒーローアカデミアTHE MOVIE ~2人の英雄~)

11月22日

- 劇場版 幪面超人BUILD Be The One +
宇宙戰隊九連者 THE MOVIE 蓋斯因達貝的逆襲
(劇場版 仮面ライダービルド Be The One +宇宙戦隊キュウレンジャーTHE MOVIE ゲース・インダベーの逆襲)
- Sunny 陽光姊妹淘 (SUNNY 強い気持ち・強い愛)
- 睡著吻別,醒來擁抱 (寝ても覚めても)

11月29日
旅貓日記 (旅猫リポート)

聲稱11月
食べる女

12月6日
夏目友人帳 劇場版 (劇場版 夏目友人帳 ~うつせみに結ぶ~)

12月13日
劇場版 寵物小精靈 我們的故事 (劇場版ポケットモンスター みんなの物語)

聲稱12月
娼年

未定
那些年, 我們一起追的女孩 (日本版) (あの頃、君を追いかけた)
兩個版本都睇好了
唔知code blue 喺香港收幾多呢,日本票房(暫時)打低哂西片動漫,真係近年奇葩
香港的話唔好有咩幻想
Update一下上面個電影推介表、同埋唔排到水蛇春咁長

大家提名一下近大半年值得一睇既日本電影或者其他遺珠
最好講少少原因

1.生在幼子
媲美《誰掉換了我的父親》,都係講男人點樣處理非血緣親子關係,呢套女導演觀感出發所以較有批判味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞