[繼續拋磚]日本電影討論及分享(3)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
某網上premium會員 無人有心做一定睇唔到
我星期二睇 場次唔好就星期日
有幾套想睇,但香港未必上

黑幫大作《孤狼之血》
文藝片《你的鳥兒能唱歌》
東京電影節日本單元最佳電影《鈴木家的謊言》
武士片《椿花散落》
《三更半夜竟然要食香蕉》
《累》《人魚沉睡的家》
山下敦弘新作《Hardcore》,好鍾意睇無聊廢物電影
APM睇
我覺得套野普普通通,平鋪直敘
唔好諗住會有咩驚喜
戲份黎講,除左兩個男主角
其他配角都係大概每人出10-15分鐘到
係囉 睇佢trailer本身諗住劇情好緊湊
原來真係平淡咗少少 講道理比較多啲
東野一定上啦
睇今年香港個勢呢
人魚都好大機會有得睇
億男我係ok失望, 大友啟史直頭跌watt
說教味濃又平鋪直敘, 主角同配角完全無能量
文化通訊:
今年日本十大電影票房排名 (不包括外語片/日期為日本上映日期)
10套都係香港上映, 除銀魂(華納), 小偷家族(GaGa), 屍殺片場(Asmik Ace+ENBU Seminar)外, 其他都係東寶發行

1. Code Blue緊急救命劇場版 (7月27日, 仍在上映中)
暫時總票房 92.3億

2. 名偵探柯南 零的執行人 (4月13日)
總票房 91.8億

3. 叮噹大長篇/電影多啦A夢 大雄的金銀島 (3月3日)
總票房 53.7億
(*年度香港上映日本電影票房第一)

4. 小偷家族 (6月8日, 仍在上映中)
暫時總票房 45.3億
(*年度香港上映日本電影票房第三)

5. 銀魂2:規矩是為了被打破而存在的 (8月17日)
總票房 36.5億

6. Destiny 鎌倉物語 (日本 2017年12月9日)
總票房 32.1億
(*年度香港上映日本電影票房第五)

7. 屍殺片場 (6月23日)
總票房 31.2億
(*年度香港上映日本電影票房第二)

8. 劇場版 寵物小精靈 我們的故事(7月13日)
總票房 30.9億

9. 檢察狂人(8月24日, 仍在上映中)
暫時總票房 29億

10. 未來的未來 (7月20日)
總票房 28.8億

*今年香港第四係無論日本台灣都係表現普通的我老婆日日都扮死
突發:
12個想死的孩子
新映認投左
有咩電影好似海街女孩日記咁
多女睇,但內容又ok?
比古好似仲未返去青森 所以應該未完
草食男的桃花期啦
ok嘅
呢套有話題性
唔知係咪上次燒腦嘅去年冬天口碑唔錯加強信心
雖然票房就....
收到風呢期日本有套收得唔錯嘅戲有香港發行認投咗

咩戲就自己估啦
知道咗就唔係啲咩驚喜嘢
電話
電話香港買咗我會極度開心
漫畫睇咗下, 12 angry men
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞