[繼續拋磚]日本電影討論及分享(3)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike

大家最期待嘅春田田
呢套又咁快...
睇左海獸之子...
算係近幾年最唔知講乜既一套戲
米津首歌詞好直白咁描述晒成套戲
但我都唔係唔知套戲想點
有無人睇過呢套? (我未睇過)

ちーちゃんは悠久の向こう

仲里依紗 林遣都舊片
最近特別blu-ray化
呢期真係好無心機寫野, 一口氣講曬:

1. 海獸之子
我係睇首映嘅, 連羚邦自己都話套野好意識流
但畫面極靚, 但真係好需要時間消化

2. 詐欺師JP
有睇劇嘅睇完應該會好開心, 但無睇戲嘅就會感覺好被Fake嘅感覺, 套係最後就係sell香港同長澤, 結果票房反映曬
當然呢個問題就要落係鳩樂最馳名嘅自以為是以為肯定大收 (唔想咁比較, 但小新票房已經贏左長澤一個身位)

但我想講credit之後一下抽幾野都真係好撚正

3. Summer IFF
我已經買曬所有日本片嘅飛, 之後有排講

4. 天氣之子
可能我對你的名字個感覺好大, 所以對天氣之子我已經先行降低左D期望, 當然新海誠泊到大碼頭係開心嘅, 但天氣之子有兩樣野衰
1. 你的名字朕除太濃烈
2. 呢次故事流暢左, 但想講嘅野有D貪心, 我個人無上次咁投入

5. KIFF嘅小小英雄 - 蟹與蛋與透明人
實驗味道幾濃, 對小朋友來講睇到D咩就係D咩
但對大人來講係非常有意思 - 其中一樣野叫每個人有自己的本領, 請好好利用
後來同高登先PR傾左兩句, 話係KIFF都幾執意買呢套返黎

6. Psycho Pass Case 1
無乜驚喜, 無乜驚嚇, 但悶到仆街

7. 蠟筆小新劇場版
好睇, 家庭呢個hook繼續好緊貼, 同埋都感動

8. 叮噹就星期六先睇
東野圭吾嘅人魚沉睡之家名威呢期日日都係度戇鳩鳩係度貼圖, 但唔講幾時上

但另外一個發行PR都提過另外一套東野圭吾嘅戲香港係9月中上
連續長澤雅美暑假大片香港仆直
連續兩年長澤雅美暑假大片香港仆直
印象中呢兩年佢喺香港上嘅都仆直
假面飯店600萬
今日日本出左碟
呢套冇睇 諗緊謊言 散步同初戀
得初吻係放百場,之後
宣傳同票房完全唔成正比
香港已經無人鐘意長澤
個個都石原同結衣 又喺到話長澤老
反方向諗我獨食長澤
今年小新值得入場睇 不過配音好唔掂 配得咁差不如開少少場日配啦
多啦a夢就麻麻地 故事發生主地方都唔係月球黎 片尾照舊有埋下年預告
假面埋單係822萬

散步睇到我怒屌黑澤清
謊言就普通
初戀算係ok

老實長澤香港無人愛唔緊要
呢幾年佢御姐路線對我來講係吸引過綾瀨遙石原
呢條路線佢係只此一家
有睇FB應該都知道啦

松坂桃李+胰臟男女主角配音嘅原創動畫長片Hello World
日本9月20日
香港巴福斯話秋天上
點會上?
日本DVD 出左,字幕組放左出黎幾個月啦
名威呢個發行係唔會理你出咗碟未
之前mozu日本上咗兩年佢都買咗黎上
快手上完快手落算啦
都玩到兩三個禮拜架
散步真心睇唔明同好悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞