假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
認同你講既野

但點解其餘九成半既人坦白講係你出世幾個月個陣已經幾乎決定你往後人生?
人會被磨平棱角
得罪講句 個market好efficient 如果係好有料實有人賞識你 就算係咩游水嘅skills你夠勁都可以自己出位

唔係寸你只係想講你埋怨no one gives a fuck, add oil
岩岩出黎做野既後生仔係咁架啦,剩係識埋怨
游水勁?成篇文都唔知邊撚忽講到自己游水勁
你話我老屎忽又好,屌鳩你又好,唔鍾意就block

你話你係條魚,游水勁,你自己講你邊撚忽勁
成篇文剩係話自己呢樣唔得個樣唔得,邊撚忽係勁?邊撚忽係游水叻
就算你真係有專長,去到邊都要捱架啦
你反省下自己D性格,你覺得自己真係捱得咩
叻唔夠人叻,咁你有無諗過努力D去叻過其他人
自己又無膽去試新野,講得難聽你有沙紙做入場卷已經好過好多人
但你有無諗過發展做D未做過既野,去倒垃圾,做便利店店長,做看更主管
試都無試過就話呢個世界剩係要識爬樹既人
講穿左你只係想要做爬樹既野,而唔係去做個岩自己既海去游水
乜工都試下先會發現自己專長,到時先同人講自己係條魚

不過你呢D剩係識埋怨既人,睇怕都無毅力由小魚變成大魚架啦
屌完
有人同時識爬樹同游水 咁佢一定比你優勝
一係你就游水精英 游到單手出公海咁
只能講你游得唔夠叻
隨便打份hea工 20k,無拍拖無樓公屋仔,但生活無憂,年年去旅行
只要對自己要求唔高,其實都可以生活得好快樂

樓主
唔講爬樹
游水你有幾快先
我覺得主要係你唔去試, 後生試多啲囉, 蝕極有限
屌成個香港個環境係爬樹先生存到
讀過bba會唔會啱做投資?
個天公平 魚生出黎都擅長游水
點知出世地點原來冇水既
你話你係魚,咁你到底勁咩
你淨係講過做 gym, 但感覺你做gym 又唔係特別勁。。。
唔係話咩,你叫魚爬樹梗係死,但魚游水係叻。而你好似唔知自己叻喺邊。
你地一個二個話樓主游唔叻
不過佢想講既係根本無地方俾佢游
應該求其舉幾下個啲
其實大家上連登都係呻下姐
你估真係上連登求生活改變咩

成日鬧啲老屎忽話後生既唔撚挨得
但一有機會就個個都用翻呢個tone講野

唔係話支持樓主啲乜
只係覺得呢樣野好病態
樓主又冇話想追求乜野
但從字裏行間都感覺到個份生活既無奈同迫人
大家都知個社會係咁病態
冇必要講出嚟連呻都唔俾人呻
愛因斯坦
當不了魚 當不了駱駝 當一條潛沙龍
再久遠啲 呢句說話出自愛恩斯坦
但愛恩斯坦係天才,我唔係
問題係依度係香港

你唔識爬樹係會好慘

人人正正常常就有正常生活,香港邊撚到係

正常人買得起樓?點結婚?點生仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞