假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
大把廢物有得讀大學,讀大學唔代表高人一等
咁你唔識爬樹,淨係識游水,唔代表你游水叻
too long
Agree..
現實唔會有人理你識咩,都唔需要遷就你

其實大把人都係咁,分別係人地識改變自己融入現實

樓主就on99怨天尤人想世界遷就你

你望落人地天生識爬樹,人地背後可能真係條魚咁日練夜練先識爬你又唔知,剩係識睇表面

當然你可以繼續怨,但冇人會可憐你,你都的確係唔捱得
唔通我爬樹游水都掂 又周圍同人講咩
咁你讀bba 係咪興趣定想做爬樹嘅人?
True
香港地除非好似上面全部連登仔咁一fg就要全行最top, 否則唔好發夢向興趣發展啦,乖乖地做狗啦

雖然樓主係有d廢
但係我覺得依家的確香港問題就係有d工種你唔係做到top1%根本份人工連生存都成問題,

好似graphic design咁,fg出黎萬零蚊,有d閪工一萬都冇,日日練新野,做到隻狗咁ot冇得訓,捱5,6年轉吓工"大部份人"好彩d就30幾k,唔好彩就就20幾k

屋企有米唔洗靠你養咪可以捱下,但係生活逼人唔係人人得㗎大佬,一係就唯有假都唔放,拎哂所有私人時間黎接freelance黎生存,再唔係就轉行

識d屋企再有米既直接去外國升讀完野雞大學直接係當地嘆住做㖭。
再望吓d中同,讀書麻麻果d出黎做黑警aco地產保險狗,大隻果d捱吓地盤,fg出黎已經兩皮起跳,依家有間公屋結埋婚仔都生埋,自己收工就係間幾十呎房仔對食住胃藥對住屏幕執freelance

平平庸庸既人有努力做野,只係求個work life balance都唔俾?
條條魚都識游水
但係飛魚識飛
三文魚識逆流上溪
你有咩叻過其他魚又講唔出
你係條一街都係淨係識游水既泥鯭炸
樓豬以為自己入到u就好叻
問心我覺得今時今日香港大學生好多都係廢柴
係講緊嗰班考得ok但唔算好高分 結果受分數限制而是鳩旦入某一科嘅人
佢地讀唔到真正有興趣嘅嘢 又唔係精於某一範
多數就9hea咗個大學生涯 淨係掛住搏盡無悔
然後出到嚟就自命不凡以為自己大學生會有好前程
點知因為冇好好裝備自己結果搞到被比下去

識好多人求鳩其碌入engine/sci呢啲科
覺得求其入到u就得 之後掛住上莊住hall
gpa食哂屎 但又冇well equip自己嘅覺悟
到時grad咗出到嚟怨個社會點解u grad都係得13k就係呢班

其實就算係hku 好多人都會不停裝備自己
考tofel/ielts/普通話試 做唔同intern 去exchange
join唔同交流program 學多幾種語言
連叻嘅人都不停裝備自己 啲普通大學生憑咩覺得自己會好好待遇?
On9 廢物先會懶社會既錯
俾你游水, 你發覺原來你只係魚毛, 前面仲有好多魚游得快你勁多

或者原來你海入面既食物已經俾人食哂, 得返樹上面先有野俾你食

樓主你會點自處?
怨婦post

做多幾年人先講生存生活啦垃圾
香港生存唔到咪每日餓死幾萬人?

你話理想 又無心去追 你話社會唔俾機會 俾左機會你有無珍惜過
你話你係魚 你有無試過做魚 講真你咁On9 去到海咪又係沉
死廢物
睇落你連游水都唔識喎
講得好
本身句嘢就唔係真
咁咪無論邊個講都唔會係真
地球上冇乜邊個國家既人番一份full time係連屋租都俾唔起就真
算啦你咪由佢打下飛機覺得自己有才幹lor

到佢去到30歲 40歲仲係一事無成個陣,就會明白自己只係一個平庸到無可平庸既平凡人

呢個世界真正有才華既人始終總係少數,唔比d廢物打下飛機自下安慰下點會肯繼續成為社會既齒輪
香港有夢想好似有錯咁
樓主加油
我都係呢幾年fg, 我十分明白大學入面見得太多勁人係會好迷失。太多名人一生份cv 都一帆風順。但其實社會上好多其他種類ge 人,你再去發掘下呢個世界,你就會發現好多人一生轉過幾次行先會搵到自己專長(搵到錢ge), 當中仲有d 發埋達。
最重要都係自己心態,唔想爬樹就唔好爬。如果你頂得順可以日頭爬樹夜晚游水。
不過以上講ge 所有野都要有一班好朋友同家人ge 支持,所以我同時都建議樓主搵班戰友先。
Agree, 真係唔想爬就要比其他人更努力
人地屌緊女時約女出去睇戲時就要更努力
雖則唔一定會成功 但最少都未係失敗住
樓豬真係垃撚圾
講到尾都係厭返工辛苦
想唔洗點做又有糧出姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞