假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
咁你有咩特長
你篇垃圾文講緊你樹又唔識爬、水又唔識游喎

你精神分裂?
其實我打呢句野都係因為覺得我完全唔認同佢
好似李白講咩天生我材必有用,佢本身係天才,講咩都係啱。
根本有啲人天生就係無才能或者啲才能係完全冇用,
想做少少自己鍾意嘅嘢其實都好難
因為香港一嘥時間去做埋啲無謂野啲大公司就會覺得你係冇上進心,可能會問你做咩會有空白期啊,點解會做其他唔關事嘅工啊。。。
啲人話打機可以做電競,
但係你有幾可真係做到最勁果批人,
夠鐘返工,唔講啦
咁你既覺悟係咩?
打倒共產黨?
上面啲巴打講野係直咗啲 唔係個個受到

你想改變就要先誠實認清自己能力
然後踏出一步去試

你問心,有冇為自己熱愛既任何野,持續一年以上咁追求進步?

就用gym做例子,有冇skip操hea操?
有冇搵唔同source吸收知識(anatomy, nutrition etc)
一年前pb幾多依家幾多?

想呻吓好正常 但唔好自己都呃埋就得
即係你要舒舒服服咁做自己想做既野然後生活無憂
係香港大, 正常黎講已經有間屋 (新移民另計)
咁係未洗比租既狀態下, 好多人都係賺幾多洗幾多.

返學, 比人洗腦就係搵工搵工搵工. 無人諗下點有街外錢. (其實好正常, 個個咁諗就仆得)
最後無左商業技能變左真正奴工打一世直到比人炒.

返工呢個慨念係近幾百年先有, 以前好多人係自己搵錢. 個個都係小販.
工業革命後有廠先出左職業呢樣野.

如果你覺得打份工唔甘心, 記住做人要顧得掂 Cashflow.
打工當你 $100k 一個月, 你有事無返工咪又係食穀種.

有時間諗下計搞下小生意 (其實 PTGF 都係生意 ... ) 當你個小生意滾錢夠你日常開支咪辭職.
當然中間呢段時間好會撚悶, 邊個唔想買車買靚衫搵靚女靚仔屌到天昏地暗?

但係如果你無料, sorry 請你好好放底, 先打好個底.
你開局副牌唔靚就已經衰一大截, 重唔諗計執正佢浪費時間係其他野到, 中局你想翻身都難.
呢個世界唔係好多個老人頭.

如果你生意可以夠撳支出, 你打乜工都得啦 (真正打風流工)
落去水又咪係俾人食嘅魚毛
廢物
其實你已經好努力 要繼續堅持 支持你
早d訓啦
鐘意數又唔major數
major數你就知你係游水都唔識
利申:major要讀數 讀撚到隻狗咁
啱呀,
所以呢個世界淨係勤力同有熱誠無用,
因為總有人比你更叻但又勤力過你,
所以你做乜都無用,你天生就係注定平凡
唯有接受現實。
我係ISTP
文科仔冇技術係香港可以做乜

您适合的职业有:

· 信息服务业经理
· 计算机程序员
· 警官
· 软件开发员
· 律师助理
· 消防员
· 私人侦探
· 药剂师
· 证券分析员
· 银行职员
· 管理顾问
· 财务顾问
· 电子专业人士
· 技术培训人员
· 信息服务开发人员
· 软件开发商
· 海洋生物学者
· 后勤与供应经理
· 经济学者
· 贸易商
· 商品经销商
· 产品代理商(有形产品)
· 警察
· 侦探
· 体育工作者
· 赛车手
· 飞行员
· 雕塑家
· 手工制作
· 画家
你係叻仔嘅一定可以喺你所謂強項發到圍
你而家問題係你爬樹又唔鍾意, 游水又唔特別叻
為生活 冇辦法
每日6點幾出門口 89點先返到屋企 打份自己唔鐘意同弱項工 但明白為生活 都要捱落去 唯有得閒去下旅行 俾個目標自己
人本應如此
唔會話樓主廢
我都唔識你撚知你勁定廢
但你心態好危險
你岩岩先grad出來社會
但完全未ready競爭
你覺得社會難撈,其實其他人都唔會輕鬆
愛好唔係大哂,係睇你鑽研幾深
舉個例
你鍾意尖同教做尖係兩回事
識做唔代表識教
唔好話咩行業臭朵,有競爭力既教練一定有市場
表達能力,觀察力,運動學,營養學,運動心理學,甚至按摩都可以深入鑽研
你感覺就好似鍾意打機就想做電競選手嘅細路
打機係人都鍾意
要你逐項技術每個戰術每日返工式不斷操練
又有幾多人鍾意?
天真
番左兩年工既經驗話你知
唔洗對工作咁上心
除非你係top 個批
咁好簡單啦,去刷首抽囉,只要下世有個好嘅daddy/mommy就期望可達到啦。至於地球上嘅國家暫時仲未有一個有呢啲水準。
咁有夢想,當初就唔會揀ba

利申,ba
以為係運動員定藝術家,睇完都唔知你有咩叻
哪來的自信,唔係爬樹慢就等於游水叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞