假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
冇追post, 樓主有咩特長?
十個打工九個想呻
正常咁開呻post唔係問題
但講到自己叻但係入錯自己環境就只係打飛機
其他人同你嘅分別就係佢地睇完呢啲「魚爬樹」之後會繼續努力,爭取上流。而你就係呢度出post

其實男人唔一定係做咩紀律部隊,自己搞start up都可以好成功。做BBA浸得10年8年都可以高人工(特別係男人,做Marketing已經有優勢)
個撚個都大學畢業 唔通個撚個都做經理咩
游水
我既強項係食玩訓洗錢
點解社會唔比機會我
仲好講我係咁up片呃上連登,你地又唔用黑暗力量幫我支配打機界
以前覺得自己讀完it好無用實做it狗,伊家先發現原來有連登仔仲慘過it狗
你叻乜撚其實?人地有客就說人跑數狗?
典型既能力不足但又自視過高 過分自大導致自卑
根本d香港細路唔夠多興趣,邊有咁易搵到自己鐘意做,我就俾老母捉左我去學野仲做埋職業,仲唔錯收入,係辛苦少少
只有刷首抽做美國白人先可以fat fat
怨婦mode
點解你覺得入到大學嘅將來應該要叻過入唔到大學嘅朋友呢?每個人都有自己條path去行,
唔好成日同人比較啦,人地就係敢於走出自己comfort zone所以做到自己想做嘅工作,冇比學歷去define自己成功定失敗,但背後又付出過幾多努力同經歷幾多失敗呢?人地做到,你都可以,事在人為,除非你唔敢,咁就唔好怨。
講真,其實你仲咁後生真係可以勇敢少少,做自己想做嘅事,後生冇嘢輸。
樓主想完成夢想嘅機會一直都係馬會
拿林擦首抽喇
仲等
你究竟有冇嘗試過 未做就比哂藉口限制自己 呢樣唔得果樣唔得
我先唔judge你數學勁唔勁
咁如果你覺得你數勁/有興趣點解唔去呢方面發展?
你當初點解唔揀數揀bba?
好啦當你嗰陣入唔到數
而家讀master囉
你mimor stat既,報番stat master得掛
再唔得讀番bachelor 囉
冇時間?part time degree囉
冇錢?儲囉
點呀?想話我講就容易做就難?
岩呀,呢個世界對普通人黎講所有野都係好撚難,你唔係以為你讀幾個course攞a就可以做professor月入幾萬下話
冇錯,有人出世後就唔駛做,有人出世iq200,但嗰個我諗唔係你都唔係我
你只可以付出去換取想要既野(亦都唔guarantee 一定得)
當然你都可以繼續鳩叫,不過好多人都只會覺得你on9,就係咁
算喇 講到尾樓豬只係一個廢物
否定主義者,剩係識叫春,撚有咁多懷才不遇咩
數學勁都可以拎出黎J

咁叻你唔去讀數?

讀數根本唔可以用黎代表你叻唔叻

利申: 大學讀數
你有特別技能而不被人需要?
係因為人類用各種方法補償左自己既弱點。

人類係有反天才既傾向
舉例你係二千年前射箭好勁
你可以搵到份好工,因為人類唔夠食物,需要你去打獵。因係人類冇可能永遠依賴你呢D天才,所以發明左農業同槍械。到今日射箭已經冇用。

每一種科技進步都係反天才,現今社會只係需要平庸既人力同少量既天才。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞