假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
我唔會柒到盲字都未識就說三道四囉
弱智仔
樓主加油
呢度d comment心水清
唔係怨天尤人

樓主都要加油啊
要解決問題就由當下做起
屌你老母啦又水鳩人做it狗
3個月就可以白紙變programmer?
得,不過咪剩係會寫垃圾囉
code practise唔理
version control 唔理
有bug唔撚識de
左抄右抄就當以為自己識
開埋d垃圾價做爛市
d老闆用左幾個月就話香港d it咁垃圾不了
hong kong no it就係你呢d人做成
樓主講得你邊忽係魚未?
究竟你係音樂好勁吖
運動好勁吖定點?
你講你lol菁英都得架
如果你係既話
如果我話某方面比較上擅長咁得唔得先?
我就無話過我某啲方面完全屈撚哂機嘅
(Maths courses 全b+或以上)
不過預咗都會有人話
唔係全a都好意思攞出來講
我要求低咗啲,
我對自己有咁嘅成績已經好滿意,
可能係咁就誤以為自己好勁,真係sorry
數學三粒星都叫庸才,我真係想知屌佢嗰班人有幾把炮啊
算啦
兩登唔係講道理嘅地方
同埋你要明白超過一半人口都係弱智呢個事實
即係就算你唔係弱智
你喺一個咁嘅群體都好難自處
而嗰班弱智係低能到連十隻手指有長短都唔知
所以算啦
你咁樣慘過對牛彈琴
香港咩都要跑數 老師都要跑升大學率 合格率
老土d講句 世界上無免費午餐
你知自己廢 但又想做最top果堆
唔top唔肯做(游水=無人欣賞,所以要爬樹)
唔識做又岔氣(爬樹又唔夠人快)
識做又嫌棄(健身教練=跑數狗)

睇頭幾頁 淨係睇到大家好多建議樓豬點做
但樓豬就係咁搵理由ban晒
唔肯面對自己係廢j
肯認既果d comment都係要加返句個社會逼到你咁
一半一半啦
一半係 的確喺香港 對比 外國 較不重視 數理專科

另一半係 樓主自身努力去到咩程度我有啲質疑
“If you want to succeed as bad as you want to breathe, then you’ll be successful” 我覺得樓主唔夠努力,dse maths 點解攞唔到最高分?若果你話係英文阻礙你數學上發展 點解唔惡補英文 令自己喺數學上做得好etc 依啲根本無藉口

推薦大家睇番我之前開post 嘅討論 差唔多topic
入面嘅兩條YouTube片
1條係樓主講嗰句
1條係我想樓主你問自己嘅一句 How bad do you want to succeed?

「你唔得係因為你唔夠努力」呢句有冇錯
https://lih.kg/517437
李白出名飲醉酒
人地一時飲大咗9up你又當係真
所以咪笑柒你
上個連登都要有point
依家考dse咩
Ching係現實係咪好難同人相處果啲?
啱呀
講野冇point 就最叻豬喇
Btw Ching 你老母閪
巴打,你講嘅野,我地全部都有教,我地第一日就會逼學生用 git,第一日就要用 cli,唔准寫 condole log,逼用 debugger,甚至連 test case 都要學寫

我就係以前開公司,請黎請去啲人都係廢,先至決心教人寫

如果你真係唔信,你可以黎我地個上堂地方當面拆穿我
對電腦有冇興趣?想唔想做 programmer? 黎上三個月堂就可以搵到份好少少嘅工

利申:真.宣傳,但幫到真係想做 developer 嘅巴打們

Hong Kong 唔係 NO IT!

屌你老母啦又水鳩人做it狗
3個月就可以白紙變programmer?
得,不過咪剩係會寫垃圾囉
code practise唔理
version control 唔理
有bug唔撚識de
左抄右抄就當以為自己識
開埋d垃圾價做爛市
d老闆用左幾個月就話香港d it咁垃圾不了
hong kong no it就係你呢d人做成
巴打,你講嘅野,我地全部都有教,我地第一日就會逼學生用 git,第一日就要用 cli,唔准寫 console log,逼用 debugger,甚至連 test case 都要學寫

我就係以前開公司,請黎請去啲人都係廢,先至決心教人寫

如果你真係唔信,你可以黎我地個上堂地方當面拆穿我
On撚9 U grad一定搵到錢
包生仔咁款
banking gt mt? 成績、語文能力唔夠好!

既然你知道自己弱點 咁點解唔努力下? 講真香港地你搞掂英文都已經有一定競爭力

同埋做老師果度 我有同學一樣唔係專科 都考到個PDGE做阿sir 如果你maths真係OK既可以一試

同埋就咁睇你講嘢覺得你太想一u grad做人中之龍 所以種反差令你難接受愈諗愈偏 同埋你都唔sure自己做到啲咩/興趣 所以我建議你咩都試下先 有少少興趣/開正自己果範既工就apply 你一路keep住而家既諗法都係停滯不前

加油

我經濟中3全級第2同小學常識100分都未拎出黎講
講到尾我先係最懷才不遇
條條大路通羅馬
香港地已經算係大把機會
至少同中國 同 好多落後既國家比算係
你係有料實可以自己行條路出黎
達哥又好 gogovan又好
大把成功例子
但就唔係靠怨婦咁怨條路出黎

你係數學勁未讀番個相關既master做番果一行law
係咁猛料既一陣就追番
大把神童20歲未夠 就讀完doctor
btw 呢個世界總要有人洗車 倒屎既
我都支持圍埋其他on9仔一齊怨
一齊ff自己懷才不遇
講到未都係呢個世界既錯
你地係叻仔黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞