假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
而家呢個社會,
要嘅只係爬樹叻嘅人,
你遊水幾勁都好,
都唔會有人欣賞你。
18fg返咗兩份工,
第一份工太西,個幾月走咗,
啱啱返新工第一日,
終於放工,好撚肚餓,
望住碗飯,心裏面諗,
屌!仲有4日。。。
以前以為,入到大學,就可以改變人生,
自己係廢中中出身,靠自己,喪操卷、溫書,
都叫做掹車邊20零分入到u。
4年後,得到嘅,只係10幾萬學債。
2nd hon grad,唔勁,但一定唔係廢嗰堆。
BBA 出來,
banking gt mt? 成績、語文能力唔夠好!
Accounting? 又唔夠其他acct人專!
成日都話搵工最好搵自己興趣,
好!有乜嘢係鍾意?
本身鍾意健身,做pt?
而家香港健身界根本就臭晒,
大部分教練都係跑數追數唔係真係教人,
同跑數狗無分別。
其他興趣呢?
本身自己好鍾意數學但唔係最勁嗰啲(maths 5*、m2 5**、minor statistic),
做老師又唔係讀專科,根本唔夠其他人爭。
咁辛苦入到大學咁又點?
以前身邊啲朋友個個都唔讀書又喪溝女,
走哂去做警察懲教嗰啲,月袋20k up。
終於明白點解啲人話係香港係生存而唔係生活。
其實我要求好簡單,只係想準時放工,唔使下下走都要問過上司。
即使自己真係好有心想去試其他行業,
但其實嗰啲行業根本就冇前途或完全沒人請,
老竇老母成日都話我唔捱得,
係呀!佢哋真係好捱得架!
可能就係因為我讀過書,我知道生活唔係淨係得工作,
人一生只可以活一次,唔想到我死嘅時候乜回憶都無,剩係得做嘢。
究竟其實我仲有咩可以揀?

睇睇下Facebook突然間見到啲content farm打呢句「爬樹金句」有感而發.
If too long no need to read
而家呢個社會,
要嘅只係爬樹叻嘅人,
你遊水幾勁都好,
都唔會有人欣賞你。
18fg返咗兩份工,
第一份工太西,個幾月走咗,
啱啱返新工第一日,
終於放工,好撚肚餓,
望住碗飯,心裏面諗,
屌!仲有4日。。。
以前以為,入到大學,就可以改變人生,
自己係廢中中出身,靠自己,喪操卷、溫書,
都叫做掹車邊20零分入到u。
4年後,得到嘅,只係10幾萬學債。
2nd hon grad,唔勁,但一定唔係廢嗰堆。
BBA 出來,
banking gt mt? 成績、語文能力唔夠好!
Accounting? 又唔夠其他acct人專!
成日都話搵工最好搵自己興趣,
好!有乜嘢係鍾意?
本身鍾意健身,做pt?
而家香港健身界根本就臭晒,
大部分教練都係跑數追數唔係真係教人,
同跑數狗無分別。
其他興趣呢?
本身自己好鍾意數學但唔係最勁嗰啲(maths 5*、m2 5**、minor statistic),
做老師又唔係讀專科,根本唔夠其他人爭。
咁辛苦入到大學咁又點?
以前身邊啲朋友個個都唔讀書又喪溝女,
走哂去做警察懲教嗰啲,月袋20k up。
終於明白點解啲人話係香港係生存而唔係生活。
其實我要求好簡單,只係想準時放工,唔使下下走都要問過上司。
即使自己真係好有心想去試其他行業,
但其實嗰啲行業根本就冇前途或完全沒人請,
老竇老母成日都話我唔捱得,
係呀!佢哋真係好捱得架!
可能就係因為我讀過書,我知道生活唔係淨係得工作,
人一生只可以活一次,唔想到我死嘅時候乜回憶都無,剩係得做嘢。
究竟其實我仲有咩可以揀?

睇睇下Facebook突然間見到啲content farm睇到呢句「爬樹金句」有感而發.
If too long no need to read
咁你覺得自己有咩叻?
早d訓啦 聽日要返工呀
所以我無繼續打落去,準備訓
共勉之
人生流流長
呢一刻唔好景只係一時之苦
多謝你
多謝
連登真係好多無才又覺得自己懷才不遇既人

廢物就應該有廢物既覺悟,安份牛工過世算啦
你咁直接做乜
咁就要睇下你覺得咩先係有才啦,
識股票?超級outgoing?有生意頭腦?
其實我覺得每個養到自己同屋企嘅人已經好叻!
無錯我真係廢物,我唔識爬樹,
淨係識遊水(即係你哋呢啲人覺得冇撚用嘅技能或者熱誠),所以我依家咪做緊你建議嘅囉
你覺得自己係魚咁咪去跳海囉,何必同人爭樹爬?
呢個講法有啲唔啱

現實係人人都知魚游得水
魚亦知自己落到水就可以玩柒晒你班懵炳
但奈何呢度係沙漠
魚除咗俾人裹腹就無乜價值

魚都當然可以有夢想
走出綠洲做自己想做嘅事
但唔好忘記
一條無裝備嘅魚走出綠洲都只會變成咸魚
你唔一定要做駱駝
但至少要有沙漠動物嘅生存技能先可以追逐夢想
一早放棄咗啦師兄,已經接受自己係廢物
問題係,爬樹先揾到食嘛
咁咪向你覺得有才能果度發展囉 打機都可以打電競喇
淨係識怨覺得自己有才能 只係其他人市儈唔識欣賞型啲?
老奉要關心你發掘你? 世界唔係圍住你轉嫁

叫條魚爬樹當然係無理 但有咩蠢得過條魚又照去爬
同你有d似 岩岩三大廢科grad 健開身 一開始想做pt 但發覺做pt條路等於做sales
有邊個唔係咁
啱呀冇錯,我一定做唔到最勁嗰批,
自己鍾意嘅又好,唔鍾意嘅又好,任何嘢都係半桶水,
所以唔洗再屌我覺得自己懷才不遇啦,
我真心覺得自己廢架,信我!
橙 我返工返到麻木左
睇哂

講真,養到自己一家人已經好好👍🏻
我同你情況差唔多
都係讀書好比心機夠入U比上不足既平凡人
甚至好多時會覺得自己廢、蠢
不過At least我心態上唔會覺得只要A就有B
只要入到大學就會改善到生活
只要識到女朋友就會開心
只要搵到幾多錢就會滿足
只有好少數幸運/不幸運既人會經歷人生既twist
其餘九成半既人坦白講係你出世幾個月個陣已經幾乎決定你往後人生
明白呢個道理可能你會睇得開d

當然,唔玩到最後你都唔會知個天同你玩緊咩
我會建議你路途中stay positive, 儲備自己,小埋怨多做實事,話唔定機會可能會搵上你
做健身教練等於要做sales,係因為你渣,而又想好快高人工。大把人有料,教得專業,唔使下下狂sell 。你唔去諗下點樣做到呢啲人,而係focus喺嗰啲失敗嘅跑數狗身上,呢個就係你失敗嘅原因。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞