假如你讓一條魚爬樹的話,牠會永遠相信自己是一個笨蛋。

278 回覆
1710 Like 121 Dislike
要喺呢個社會搵錢
唔可以再係以前嗰套用時間搵錢
呢個社會得4種搵錢既人
要學識用錢換錢
或者用人地啲時間去幫你賺錢
香港好多低人工工種都唔易做
閪老闆太多
咁你呢個又咪唔係咁啱

社會根本有資源起個漁塘,但係唔肯起咋喎

唔講以為第三世界
Sad but true

利申 BBA second hon畢業 依家死左去做乾收銀 人工唔過萬 但 讀緊civil 樓豬可以試下轉行
如果係有才做邊個行業學咩技能都有番咁上下,如果只係有一兩種技能比其他人好果d只係普通人,好普遍
痴撚線
唔夠人地勤力就咪嘥咁多時間呻啦
你有冇諗過人地叻既背後花左幾多心機時間

利申:大你幾年爬緊去綠洲
你憑咩覺得你有自由?
對電腦有冇興趣?想唔想做 programmer? 黎上三個月堂就可以搵到份好少少嘅工

利申:真.宣傳,但幫到真係想做 developer 嘅巴打們

Hong Kong 唔係 NO IT!

結論: 你啲興趣垃圾

利申讀緊 Anthro
其實世界冇乜點變, 係張入場卷提高左,同埋懶得再去美化所有不公平而以。(共慘黨模式)
最少,以前會好多資訊去欺騙你努力做隻狗,做隻牛會有出頭天,而家出身未志先打沉你。
以前大學畢業呢張入場卷幾值錢,而家比人玩到爛哂,但唔等於讀左個4年完全冇用。當然點用係睇你人本質,而唔再係老鳳。

真正有希望vs以為有希望:
先講後者, 好多西方國家都係咁, 其實都係捱,不過捱得黎有氣透,以為自己活在當下。
捱呢個字,冇人想,更冇乜人喜歡。但被迫捱,起碼有人會捱到出黎。 即係死好命變真正有希望。
咁捱左o的乜? 窮羅! 唔撚捱過窮點會迫自己珍惜機會上進。 比300億你, 都要學下點洗唔會敗撚哂副身家。
廢物
你話自己係魚, 你有冇試過落水游下
你落到水,可能連魚都唔係
咁你真係好唔捱得喎
事實上樓豬係無樣掂
你應該興幸自己生於呢個地方
係其他落後d既地方你餓撚死左喇
係度扮懷才不遇
你廢物黎架咋
無料扮大屌 收皮喇
真正有技能/熱誠點會搵唔到食?可能你所謂既技能都唔係好top
話人地係天才 不如問下你自己有冇努力過
的確天才呢樣野係存在 但係佢嘅定義都好模糊
你覺得天才冇努力過?
李白一掂紙筆就寫出一首好詩?
電競世界級選手一開Game就夠實力做選手?
每個人一定有努力過先去到某個高度
而確實努力嘅程度同心機可以好唔同
學習能力嘅速度 自省能力嘅高低都有影響
但人生老土講句係你自己 如果你淨係識得收埋一角妒忌人地嘅天才 冇人會可憐人 連你自己都唔會可憐自己

上面某幾位巴打講得好啱 社會可能真係一個森林 作為魚嘅你 好難生存 好難得到別人嘅認同 但係此地不容身 自有容身處
寫書係香港有路? 唔多 但仍然有好多本地作家寫緊書
藝術呢? 仍然有好多畫家 Dancer 香港電影

世界唔係圍住你轉 如果下下順曬你意 你都會覺得冇意思
你岩岩出黎做野 以後嘅路好長 如果咁早就已經淨係識抱怨 十年後嘅你一定會好後悔 要抱怨自己唔係天才 唔該到你行唔郁 頭髮花白之際先好埋怨自己唔係天才
樓主寫一大段野,除左努力讀書入到U之外,冇下個決心做任何野。你話你數學好,咁點解唔繼續埋首呢方面?又話唔夠其他人嚟,打工又話唔夠邊啲人嚟,健身又話臭名,又睇唔過人考警察,,咁究竟你想做乜野?
你有無諗過其實係DSE考幾分根本唔係好勁?
見到你仲可以拎DSE數學5星黎做標準
係因為DSE+多左大學學位,你先入到大學
換轉係會考,你呢個程度,我幾肯定你讀完中七就出黎打工
即係你比人少左幾年經驗,又唔係真係讀書叻,而且讀完個心又紅左。
讀完大學搵中七程度工,係難d接受既,造成好多人高不成低不就。
唔係你既錯,係老董推大專學歷既錯。
同埋你BBA非專科,成件事已經完左啦,揀錯科,搵個專科讀多2-4年吧啦。
我既強項係食玩訓同洗錢
點解社會要迫害我
唔比我係自己既強項發展

樓豬 懶就懶 廢就廢喇
收嗲喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞