老老實實,只要夜神月唔曝露death notes的存在,LMN邊有機會贏?

241 回覆
7 Like 56 Dislike
其實一開始海砂去搵夜神月個期,夜神月直接比L張相海砂睇叫佢殺左L,係咪已經搞掂?睇電視殺人都得,睇相點解唔得
好似係L話左果個時候L死左既話警察會直接捉夜神月。因為得極少人知道佢真正既身份
一開始個條件已經設定左
佢要近距離搵出證據
佢就要近距離攞佢真名

咁先有戲睇
死神之眼要睇本人先有名。
就算海砂知個樣,唔知名一樣唔得。
答埋你
就算唔用呢條規則
死亡筆記設定條件係可行,即係點死點死
但另一條規則係話物理上唔可能嘅野就唔會做到,被控制嗰條友會死於心臟麻痺
嗰時有個例子,係條友今朝喺日本,我寫佢中午喺法國死係唔可能,因為最快嘅交通工具都唔得

咁你講嗰個例子,條友都唔知L 係邊個,同埋佢可能識有個人真係叫L
就會變左殺佢,到時L 會知得更清楚筆記嘅本質
打埋呢個結果出嚟係因為夜神月睇清楚筆記規則所以冇做
學你咁做就笨撚柒啦
死返出去未?
邊個有L張相呀?
阿渡都未必有喎
一早講左點解:
1. FBI收窄範圍
2. 點解二家人之中特別留意夜神月,因為剛剛開始監視頭一日,佢地就好快證明左清白,而且當日奇拿係殺罪行比以往輕既人(雖然之後月有補飛殺多幾件輕既但唔代表可以排脫嫌疑)
3. 月既反應和他一直推斷既奇拿性格太似,播片即刻駁嘴,而且二家人之中佢最聰明同進取
另外答返樓主,月係迫住要曝露death notes存在先可以脫身。
佢知L懷疑緊佢(因為佢同海砂行得埋),佢又唔可以殺海砂(因為雷姆)
海砂又斷正唔可以放出黎,佢要救海砂出黎(同樣因為雷姆)

就要一個好明顯既誘餌轉移L視線(火口),
同時要令自己唔受L計策影響,咁唯一方法就係令自己失憶。
如果唔係L夾埋局長做場戲已經可以引佢入局。
其實睇佢咁多回覆已經完全知佢係一個弱智
死都要係度話可以殺第三者....
真係直接封鎖算,仲萌塞過啲廢老
你唔明我講果個間接導致死亡

我唔係寫陳大文直接去殺L 咁樣會變心臟麻痺

我既例子 寫係筆記 恐怖份子 ISIS peter xx年 xx日 12點 在澁谷十字路口 引爆自己炸彈

咁樣呢個筆記死亡過程冇牽涉第三者 但炸彈可以間接炸死第三者

to 夜神月
咁只會係炸彈爆炸但唔會炸死任何人。

設定上就係壽命到之前點都唔會死。
話知你核彈爆炸定咩
ok
知了
呢個ching 高汁 簡潔
其實原作作者都冇諗過比月有得贏
只係打算攬炒
所以唔關道德撚事
不過jump見紅迫佢寫落去
先有m同n
Btw阿月都唔係咩偉人
佢一開始殺假L同fbi
就知佢只係一個中二病嘅獨裁者
下面有名牌。重睇啦
唔覺得係ching 高汁
但我覺得你要反省下自己嘅愚蠢
如果一開始睇假新聞直播嗰陣忍到唔殺個犯,會唔會冇咁易穿煲?

會 單你係神被人挑引你真係唔反擊?
如果L永世唔出真名同真樣,夜神月都應該奈佢唔何?

怪就怪有個父幹老豆
L未知本筆記存在已經懷疑夜神月啦
懷疑又點 無証據

跟本on9 一個偵探會咁樣無証無據 淨係直覺就鎖定月 咁唔科學
証你老母

已知犯人喺日本,再知道係大學生,再知道係調查人員嘅家人

同時係一個高智慧同好勝嘅人
咁都叫冇證據

冇腦真係唔適合睇deaths note
呢d係推測

証據係要拎得出黎

實際要見到佢點殺人 先叫証據囉

再者已經係全監視都仲有犯死 明明就推翻哂之前既推測
根本作者畫之前已經諗好哂規則
控制a去殺b依d
當個作者on9嫁咩
設定呢啲無得講啦
但我想講
如果比你控制到你要殺果個人死前所有”唔合理”嘅舉動的話
死亡筆記呢套漫畫根本唔會有咁多人為之著迷囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞