老老實實,只要夜神月唔曝露death notes的存在,LMN邊有機會贏?

241 回覆
7 Like 56 Dislike
個陣佢唔殺L 係因為佢唔知L係一個人定多人既組織
以下係根據傳聞加我自己理解後我自己既推測

傳聞:本身想寫兩敗俱傷(類似電影版結局),因為編輯/Jump所以強行續尾
所以後面好多橋段都無之前咁詳細/完善,好大可能係短期內趕工
所以係L死後邏輯犯駁位越黎越多
認真鳩答

因為薯片有至少60%係空氣
係未入屋出面開薯片 擺電視入去 再用萬字夾/夾仔之類夾返

我當年到宜家都好想問呢個問題

不過最重要就係部電視成4萬yen(~2800hkd)
仆你個街富二代
無論係都市傳說既兩敗俱傷或者你講咁樣月贏左
都係好過後尾咁樣
我重睇次次都無睇後面 因為太膠

加埋後尾佢地寫爆漫 好明顯都講左編輯影響左

我今次重睇既時候 都覺得宣布月係新世界既神果度畫到好似完咁
所以爆漫入邊寫咗個結果係攬炒

利申:9up
重睇啦
條友講咗好幾頁 又話咩寫隨機殺人,明明規矩寫咗牽涉其他人死亡就會自動變心臟麻痺
好明顯一係就唔係睇漫畫
一係就無睇漫畫入面寫既規則
仲要嘈一大輪
而且L休學佢又當無睇到
一早講撚左唔得啦,
有睇過都知唔可以用筆記控制人去殺人,
負皮你因為你冇認真睇,
你就屈鳩人話死忠先會大量負皮
係上面個巴打先咁好氣覆你

柒左就潛啦柒頭
我都覺得電影個結局幾好,
但有個問題,
L佢寫左自己名令其他人冇辦法再殺佢,
點解佢可以配合雷姆寫名ge時機扮死
˙無論自殺或意外,死亡筆記本都無法直接讓未被寫上性名的第三者死亡。假如記入筆記本的死因會牽連到第三者,姓名被寫在死亡筆記本上的人將死於單純的心臟麻痺。

規則只係講唔可以直接殺第3者

但係冇話唔可以間接殺人

唔係直接 控制A人去殺B人

間接令人死 令一個司機心臟麻痺 撞車 乘客都死埋 冇話唔可能
死亡筆記本都無法直接讓未被寫上性名的第三者死亡

你講哩個case有冇第三者?
如果唔咁快講可能會拖到火影海賊王果啲咁長
即係唔係筆記既力量直接導致佢死

係因為寫上性名者死前既某d行為 間接殺死

規則冇話唔可能
唔係話電影版結局先係作者想要咩?
如果肯換眼
開頭用假L試奇拿呢個方法已經顯示左L係一個追求可能性嘅人
雖然薯片果次好似幫月洗脱嫌疑 但L就係唔放棄薯片入面嘅可能性
況且對L黎講 月的確係最有可能個個 如果一件事就放過佢 會唔會太弱智

我唔記得/唔知有冇交代過L以前有冇靠過直覺破案 唔明靠直覺有咩問題
首先你要明白, 每個人本身有自己壽命
個世界觀設定就係除非自己個名被寫上死亡筆記, 否則冇任何外力可以改變

而死亡筆記能力本身亦只容許效力影響一個人
你講嗰個情況, 即係寫A名去間接影響B, 就算寫得幾仔細都係冇可能
A都係會死於心臟麻痺
因為B本身壽命未盡, 要改變就只能夠寫佢本身個名上筆記度改變
而被寫上嘅唔係B, 係A, 所以B點都唔會死

電影版南空直美嗰段表達得幾好,
月想借南空去殺詩織, 佢唔可以只寫南空個名
佢一定要寫埋詩織個名先得
其實未有證據之前
基本上任何野都係推測, 都可以叫直覺......
是撚旦啦 有個咁傻明嘅人都唔撚合理架啦
月溝女咁勁都唔合理架啦
有分析=推測 冇分析=直覺

唔知上面佢地講既直覺係有冇分析啦
我意思就算L靠直覺(冇分析) 都冇咩問題
因為冇直接證據,所以先要靠估估下,
行為模式,環境條件,性格等等都可以用來推測,
唔係單靠直覺N選1,
所以L都係慢慢靠閑路電視同FBI去收窄範圍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞