【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
搞返清楚,要幫手買產能過剩既產物先係今次填海既主因呀
企撚開啦新黎㗎你?係咪想我屌撚到你老母個閪爆炸呀?
唔知大家知唔知道
其實果啲所謂沙石
有一部分係香港既工程掘出黎
然後比錢大陸處理
(其實就係送沙送錢比大陸用)
依家要同人買返黎用
成件事極反智

利申: 係建材公司做緊環保
香港真係國際笑話,垃圾政府奶共奶到咁撚核突
換個engineer onsite閒閒地1000係基本架喎
其實有冇工程師係到 我想知道 真係填既成本應該係幾多先叫合理?
信工程佬
班人換個mcb都收你幾舊水甚至成千
個engineer onsite閒閒地1000係基本架喎

真係癡撚咗線,香港準備變香港縣
略有所聞
唔係呢行,係同朋友吹水有人提過
架仔同泡菜都識,不過佢入唔入到圍呢…
駁唔到
時代既週期好似重演緊一次咁
股票升,大家爽yy
起超大型基建
金融危機
全部收皮
整個計劃隨時耗資逾一萬五千億元,其中包括約4500億元的填海及基建工程開支、7000億元住屋建築開支,以及3500億元用於興建社區設施、商業大廈等。

其實我有d唔明

社區設施明白要政府出錢正常
但住屋商廈個到政府會賣地嫁嘛
點解好似無人提呢d收入

利申唔支持填海 但係唔明白呢個計劃無人提過收入 淨係提支出
拎15000億夠唔夠所有97前香港人拎美國國籍
你果啲沙石俗的泥頭,香港宜家唔會用嚟填海,香港填海用沙。

可能好多人唔留意
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1528846-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%BB%BA%E7%AF%89%E6%B2%B3%E7%A0%82%E5%9A%B4%E9%87%8D%E4%B8%8D%E8%B6%B3+%E6%B8%AF%E8%B2%B7%E8%B2%B4%E8%B2%A8%E8%B5%B7%E8%B2%B4%E6%A8%93
廣東啲沙一路減產/限產,起樓都唔夠用。
宜家咁大工程,,俾人揸春袋,啲沙嘅採購費用gogogo
海就填撚硬,但搵英國殖民政府搞,應該唔洗咁貴
慢慢跟工人數量一期一期做,唔洗搶貴哂
宏觀看人工島——只輸不贏的世紀大賭博(文:林超英)
https://lih.kg/847481
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞