【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
琴晚仲有條傻鳩拎哂政府既數據出來
話咩超支既項目其實好少
15000億 太空都起到樓啦屌
收皮啦五毛
每項工程都會有超支㗎啦
第一日喺香港啊?
工程師估計萬五億,加上貪污,應該三萬億埋單
15000億, 月球起新香港都夠
人地俾哂breakdown ,每一項解釋仲想點?
開唔開名同佢合唔合理有咩關係
佢係咩身分同佢啱唔啱有咩關係
佢用黎benchmark 既例子/數據大都係公開資料
炒緊d公墓猿 加多d中產稅咪得囉
推到上熱門啦
想當年起個玫瑰園4線鐵路比中共ban
而家拱手送成萬億上去
誠哥又贏
今次人工島計劃規模龐大,除了填海及建屋成本外,還需基建、社區設施及商用大廈等配合,估計整個計劃隨時耗資逾一萬五千億元。

條友連商用大廈都計埋入去,有啲鳩喎
商用大廈,係政府賣咗地之後,發展商出錢起㗎啦,關政府乜事

建議唔好再鳩噏亂再加大條數,講開1萬億就1萬億,一個話1.5萬、一個話3萬,市民只會覺得你地鳩反對
依我估計,一萬億係保守估計兼且未完成
然後3年內陸續發生陸沉而再大規範補救
最終以接近二萬億完成,再公布因陸沉不合適居住為由更改成軍用人工島
成個玫瑰園都係1500億,但港英真係乎合香港需要又交足功課

個人工島起完咪又係沉

高鐵起完都冇人搭
佢後面冇計過起商業大廈成本
商業用地就有

工程師估算,如果政府計劃未來將有110萬人住在人工島上,興建學校、消防局、醫院、商業用地及其他社區設施的開支,相信將佔建屋成本的約一半,粗略估計大約為3500億元。
話一萬億但問題一定會超支,當2萬億差唔多
check下邊個政府官員既親朋戚友係賣海砂公司高層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞