【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
起去月球插旗
Fatfat
重成日有得望住地球景
將15000億放晒落三大做科研
十年後 3大 top 10 都有
1萬億已經計咗超支
林鄭係話5000億
當年仲要1500億都用唔晒
一千三百幾億就起完
三條橋及高速公路,每條1000億
三條隧道,每條1000億
填海 2000億
樓40萬單位,每單位50萬,合計2000億
公共設施,水電媒和上網線 500億

合計 10500億
1300億起10項工程真係抵到爛
當年唔係中共發難, 做到完全版玫瑰園, 而家唔洗再去填海啦
要問架,每個工程既做法都唔同,做法同難度都唔同,難度高既價錢又會再高d,surveyor 唔係太識呢d野,所以都要同工程師夾夾
以前成日覺得萬億係陰司紙先有嘅銀碼
估唔到而家
屌佢老母個支那,未淪陷已經當正香港啲錢係佢

以下係本身港英想起畀支那阻止

興建青洲至陰澳隧道,以疏導當年所計劃的十三個貨櫃碼頭所帶來的巨大車流;

青馬大橋是建為三層,其中兩層為機場鐵路所使用,而後來也因為中國政府認為建築費過高而改為兩層;

機場鐵路全線為四線化設計,也因為中國政府認為建築費過高而改為部份路段雙軌設計;

新市鎮發展方面,原本計劃的大蠔及小蠔兩個山谷都會發展為新市鎮,亦因為中國政府認為建築費過高而擱置。
屌你老母土匪
睇見香港比班賊搶錢就火都黎
其實條數應該15000-20000億
籠豬:一百億~負能量賤屎
政府綜合大樓, xx總部大樓
15000億分20年唔貴
1萬億起個殖民衛星掉撚哂d新香港人上去都得啦 拎黎填海
講咁多做乜?叫支那將沿海地方割出嚟咪得囉!駛閪填海咩
一年750億,佔每年支出14%
咁都唔貴
炸撚左個獅子山去填算啦
問得呢句你都唔撚係做工程
其實有冇工程師係到 我想知道 真係填既成本應該係幾多先叫合理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞