【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
個數幾大有分別?做呢樣野就係on9
其實最終個個都係鳩估,咁準唔會次次超支啦
咁勞氣都無用
可以點 ?
林奠用香港庫房咁多錢填個島出黎 連起幾多座幾多層咩級數咩類型都未plan好

求其亂噏就動用咁大筆錢係特首所為?
15000億幫香港整隊軍隊都得啦
人地粗略估計總成本喎,又冇指明係政府出晒 做乜話人鳩嗡呢?
全世界起基建係咪得香港先咁貴
唔超支都有得食,超支可以發大達,工程黃金時代黎啦

沙中線起個站都搞到成舊屎咁,呢單唔起番十幾廿年,超支2倍點搞得掂,但都無乜所謂,由佢搞攞,最好爛尾
無知一問
點解砂石、英泥都可以壟斷
其他國家無砂石、英泥?
你就痴線 成個計劃明顯未規劃好 仲要批錢先
呢個香港真係越來越痴線
厲害了,我的港!
1萬億又係咁 1萬5千億又係 20萬億都係咁
一句政府決定要搞 你咪又係乖乖地番工俾錢佢整 講閪咩香港人
例如呢?你講起安全島呀?而加起人工島呀

講真你細野幾千萬工程點睇到你咁多,大家有眼睇,近幾大工程係超支,呢個係事實,你講件數多唔多超支,我唔知,但material既大工程超支就人人見到

仲有呀,政府既細工程有冇咁多有必要大家心知肚明,成撚整埋d垃圾野,之前d幾百萬石櫈,起個石墪防人捉棋但幾個月後又洗錢拆,政府細工程好多根本多餘,錢少唔洗經立法會批至咁之嘛,呢d未必會「超支」,但係浪費
依家只係一單
張建宗講撚明每年2500-3000億
即係用撚咗一半,滿意未?
慳啲啦五毛陷家剷
可唔可以講結論,或者send個PDF比我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞