【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
冥日大愚
點止一鋪清袋 預計未來幾十連揾到幾多都俾個「工程」吞埋
點止一鋪清袋 預計未來幾十年揾到幾多都俾個「工程」吞埋
國際太空站都係150 billion USD
但起商用大廈嘅錢都唔係政府出
同埋去到起商用大廈嗰時,己經賣咗啲填海地出去,好可能回返五六千億返嚟啦
講話砂石英泥價錢係開價幾多都得 造價咪即係你仲有幾多咪要課幾多水囉 onlun79
咁林鄭又估到4-5千憶?
杜拜個人工島起到一半,中途唔夠錢令到個工程hold起,然後又因爲成個島下沉緊,d投資者擔心安全問題,結果而家爛尾收場
一個民間嘅工程師工餘時喺屋企搵到嘅資訊
同政府請咗成隊人做嘅政策研究時攞到嘅資訊

諗下都知有分別啦
就算林鄭呃鳩市民報細咗數,但佢都一定知到個實數
一定係大陸有關係既發展商做,你估咁既時勢會唔會比錢美國歐洲賺,你比中共都唔比啦
好想睇下香港人條底線去到邊 萬五億
一萬五千億都好少 我估30000億
黎緊咩糖都冇

仲一定會加稅
果4000
唔知會比幾多ICAC 呢?
你地班垃圾唔識字

逾15000億, 即係20000,30000億
香港人咁有錢,唔怪得咩都世界第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞