【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
未估價未解決法律問題港狗官同你條仆街全家賤蝗五毛賤種咪又話要通過
上網睇杜拜之前整人工島係800憶
Pish
想問用1萬億可以係新界收幾多地返黎起樓?
其實真係唔明倒啲沙落海就幾千憶
但人地個島都沉緊
不如買起火星之後再地球化
一萬億 其實起個大空站都得
可能月球都可以起到個香港

買支軍隊反攻上去都夠啦
加上香港填海所用的砂石、英泥分別被內地公司及香港長江實業壟斷,原材料價格差不多每季加價,「講得唔好聽,價格係予取予攜,收你幾多錢都得

呢個真 香港工程唔理起乜都好 大部份野都係響大陸買 佢開天價都吹佢唔漲
實延期同超幾倍價 到時起起下打風又黎過 水位越黎越高 島每年向下沉 起左都要每年維修 無限燒錢
可能起到我死嗰日都未起好

利申2字頭
都係個句 咁撚多其他方法可以解決房屋問題
條閪婆係都要揀個對環境構成最大傷害 成本最高嘅方法
講到阿爺已經唔志在香港呢個爛地方 家下邊個黎搶錢?等到香港冇曬錢咪順理成章攞正牌命名香港省囉

係reddit見到
嗰舊錢要收返丁權有幾難 粉嶺高球場同棕地
根本係夠地
係都要科水俾終國 係都要獻媚
最後個總數好難講,好視乎美帝會制裁支共幾耐,越耐條數就越大,你懂的
班狗官離任之後個個實移撚哂民理得你班港豬死
玩開靈探都知大把鬼村
同埋大把唐樓去到大維修時間,而部分業主唔想比
政府根本唔應該資助人更換lift同做維修
而係應該起大廈樓換樓
同埋高球場其實都係其中一部分

仲有大把咩咩club都係比優惠租,可能講千零
你老味個club有球場

有人book唔到場打波
有錢佬的club個球場長期工作人員多過客
怕咩,到時cut晒啲老鬼長糧咪有錢找數
你地查下膠鐵當年話幾錢,依家幾錢 計返咪知
個技術而家得日韓先有
係咪又科水買技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞