【天價人工島】資深工程師估總成本逾 15,000 億 因工程複雜 陸企壟斷砂石供應

300 回覆
767 Like 6 Dislike
其實港英年代,英國人做法係移山填海,首先剷平個山部份,一來有平地起樓,二來將泥土碎石拎去填海,減低成本。

家陣就全部買海沙,傻的嗎?
謝分享
咁講真係源頭係人太多
唔單止係香港人太多
而真係地球人太多
唔夠天然資源起樓
咁即係因要人類要環保而破壞了人類生活
誠哥又贏,真心覺得佢cls
屌!
上網睇地圖,大嶼山南面或者屯門個山都係未發展又唔係郊野公園,剷平左有土地,泥石拎去填海,一舉兩得。
不過政府係要用天價整,送錢俾大陸,無計。
放心啦, 填完就會成個島飄移去大陸㗎啦...
根本單野分明係送錢比大陸洗 仲要用解決房屋問題做籍口 反對力度一定相對比較細
講真果句 成萬億 係咪真係要用來整人工島呢
我覺得成萬億真係乜都可以做到 如果做d 更大規模既市區重建可能都有得諗 反正香港咁大舊樓舊工廈
根本應該搞市區重建
咁多唐樓
成件事痴撚線
淪陷20年已經明刀明槍搶錢
屌你老母一萬億做到幾撚多野呀
侵侵幾時搞鳩香港呀,我怕我地冇命等十幾年
in 1仔?
Push
屯門個山係軍事操炮區,有好多地雷。
南大嶼一樣要填海,但沿岸填唔駛人工島
工程簡單一些

起一條東涌至南大嶼山隧道,4線行車
加一條鐵路連接,乜都夠晒

不過始終都衰唔方便
出旺角/尖沙咀/中環成粒鐘

可能政府覺得東大嶼人工島方便些
唔介意駛多幾千億搞
我個人傾向發展西貢市中心
那裏大把地方
仲有新界北,又大把地
而家係擺明係話我今晚要趁你
沖定涼等我啦
連登仔諗唔到
可唔可以好似當年日本軍艦島咁
搵個島仔剷平週邊填少少海
起個碼頭做運輸主幹
軍艦島都起到樓住咁多人 成本flexbility好好多
西貢公路搞咁耐都未擴建到,交通好難搞
起中間肯定最方便

南大嶼山要經東涌北大嶼大幹線西九先出到市區
咁你諗唔諗到條數邊個做俾你呀連登仔
幫你推
當年中共心諗, 你班英國佬用我個慣用絕招CAP水?
點知事實証明平時偽君子既英國佬係真心膠, 實事真君子(起玫瑰園事件上, 實有CAP水但起碼真材實料)
回收左廿9幾年, 中共心諗你粒豆屎港有萬幾億唔CAP水仲唔用我個慣用絕招等幾時, 平時又串77 AR LA, 反正有班狗奴才自動獻身
搞條隧道直出彩虹
再搞條隧道出將軍澳
然後再整地鐵
不過價錢都唔平
但都應該平個人工島少少

其實仲有個方案
駛最少錢
效益最大
不過香港政府怕得罪班有錢佬
所以攘搞唔到,
答案就係在南區填海。

成個南區,
包括淺水灣,深水灣,薄扶林,赤柱大把地方都可以填。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞