一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
幾年前因為人工太低,OT多少少都會違反最低工資,令公司必須補錢
但我又需要日日OT,結果日日放工前都要計吓將會OT幾耐,然後向上司申請,等佢approve
Office Hours 或者成班同事食Lunch都唔畀㩒電話
唔請得al
要請假就要ot換假

呢個告得喎,AL 係法例規模
Lunch個時電腦要logout

話因爲慳電d

其實係保障你安全
唔比玩電話
一見到就收
中小學咩仲收電話

收電話?
巴打你係咪坐緊監
究竟做邊行,點解咁多on9嘢
唔比玩電話
一見到就收
中小學咩仲收電話

收電話?
巴打你係咪坐緊監

洗唔洗罰留堂(ot)
一定要ot 雖然有錢
男人禮拜五要著有領衫, 但女人唔駛可以t shirt 牛仔褲
某啲職位要ot夠2個鐘先有額外$50 1小時59分都無$50
編更焗你ot兩個鐘 例如0800-2000 另一更就2000-0800
收工要主動比人check bag 證明自己無偷野 而唔係佢不定期抽查去捉人偷野 要自己證明自己無罪真係好on9
每日返工只可以去2次廁所,每次15分鐘,仲要簽名計時

呢條例真係好撚on9 已經去咗兩次但人有三急可以點?瀨屎啊?
有時候真係覺得普普通通咁,你交工作我做,我又限時比到你,交唔到咪ot囉,何解要翻工翻到坐監咁款 上面巴打個單收電話先好笑,如果個時有急電關乎屋企人生死個啲,第日當面指住佢嚟屌你老母啊
Sales要俾錢買現貨當sample俾客試用
冇得免費攞
但外面個個都唔明,只係覺得咁大間公司你想拎幾多都實有架啦
睇到呢個post真係好燥 原來香港有咁多on9公司 但更燥既係啲人都唔出聲 乜都接受
每日返工只可以去2次廁所,每次15分鐘,仲要簽名計時

呢條例真係好撚on9 已經去咗兩次但人有三急可以點?瀨屎啊?
有時候真係覺得普普通通咁,你交工作我做,我又限時比到你,交唔到咪ot囉,何解要翻工翻到坐監咁款 上面巴打個單收電話先好笑,如果個時有急電關乎屋企人生死個啲,第日當面指住佢嚟屌你老母啊

所以我對標準工時立法有保留...否則會畀公司chur死...乜都要計你時怕蝕畀你
前公司飯食 7:30am開員工大會(全公司人聚餐個種)
7:00am要到齊人
如果同事個更番9點要早走 都要去
唔去潛規則2期無職升
睇到呢個post真係好燥 原來香港有咁多on9公司 但更燥既係啲人都唔出聲 乜都接受

有啲公司直頭犯法都唔出聲
仲要忍受去做幫兇
No Pay Sick leave
利申:大公司

咪射撚夠四日拎四分三囉
佢無得唔出
唔比玩電話
一見到就收
中小學咩仲收電話

我個間直情打完卡要交電話同銀包
要背服務六大用語同公司嘅基本方針
入staff room/倉前要敲門同講打搞晒
迫pt仔每5分鐘大大聲greeting+介紹當日熱賣商品
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌

Uniqlo?
初一十五拜神食燒肉
一定要全公司一齊食lunch 唔洗錢
日日OT起碼最少10點過後先可以收工仲係NO PAY, 收工仲有本簿要填收工原因

收工原因:履行員工合約工時要求
日日做早操 之後要有感謝環節, 感謝返尋日幫過我嘅人

星期六要同同事手拖手唱歌

一定要用公司杯 但係啲杯又舊又黃

一定係日資公司
某快餐店

對客人笑係要真心咁笑唔可以機械式咁笑
公司每一季都會請神秘顧客黎比分

1.真心對客人笑 2.有笑但係機械式笑 3.冇笑

心諗Hi 你咩做成10幾個鍾叫人點真心笑

仲要次次有客行埋黎都要同佢講「哈路你好」
就算客人只係要杯水都要同佢地講
之後客人拎完水走一定要同客講「多謝請慢用」
講都仲未夠公司仲要要求你邊講邊做手勢冇做又扣分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞