一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
大型電訊門市。。。
唔比禁電話
唔比傾計
唔比呆企
唔比企得太埋
無客又唔可以座
無客就要我地企(塞)門口
無生意要番full
有生意都想你番full你老母
經理成日睇cctv
區經又成日睇cctv
target有加無減(扣人工囉即係,屌!!)
離職last一個月我以為自己染左沙屎
識得人間公司老細唔畀人掛件褸喺自己張櫈
話會影響整體觀感

我朋友間公司都有類似既規矩
枱面除左水杯之外唔畀放任何私人物件
之前份工,只要準時返工放工就得
除左瞓覺之外做咩都無人理
每日返到去開住歌食早餐
跟住睇書,睇戲
基本上每日做野既時間唔超過1個鐘
唔比拍拖

只許老闆扑野,不許同事拍拖
新年年假用 al 來頂 變相比人扣al
要早三個鐘前port sick
遲左收warning
Al 唔準連住紅日放
一年只可以連一次星期六日放al
Office,明明無咩做都要番星期六,啲大粒嘅累積多假就請晒星期六唔留
就算你病而請假都係扣AL
遲到罰錢 做錯野屌完又罰錢 唔記得放好啲野又罰錢 錢錢錢
要背服務六大用語同公司嘅基本方針
入staff room/倉前要敲門同講打搞晒
迫pt仔每5分鐘大大聲greeting+介紹當日熱賣商品
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌

U記

U 記係咪好撚辛苦,連part time都係 ?
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌

U記

慘過做狗 我做過服務業pt 做到成個人好嘈 頂唔撚順 做返自閉毒撚工 成個人舒服晒 全日可以唔洗講一句野

U記

慘過做狗 我做過服務業pt 做到成個人好燥 頂唔撚順 做返自閉毒撚工 成個人舒服晒 全日可以唔洗講一句野
廁所門寫左....唔俾放隻腳上廁板....
被人發現會受處分....

我成日都覺得去廁所有人𥄫住...

我比較好奇點先會隻腳放上廁板?踎係上面?
返個某間垃圾日資公司 sales
遲到一秒型廿九分鐘都扣半個鐘人工
OT 夠半個鐘自有補水 但仆街上司次次特登要你ot 多廿分鐘就即刻趕你走

電話要放locker 唔比吹水
就算D衫好撚整齊 都要摺

試過hea 左一陣 比人cut 左五日更
最後一日 返去屌鳩左上司老母就唔做

癡撚線.....

好想知邊間

Cxxxxxx Pxxxx
公司本handbook寫到明唔可以同任何人討論自己搵幾多.

我都唔明點解boss咁on9請著個白痴主任....仲要信佢講既野..
新入職唔話比你知公司門口密碼,攪到好秘密咁,但係只要個同事禁一次都見到架喇,有咩好密秘?攪到次次出入都要等同事開,我又要扮唔知密碼,個老細on99,要佢覺得你值得知先話你知,完全弱智,三個月唔洗 辭工

笑左,扮唔知
公司本handbook寫到明唔可以同任何人討論自己搵幾多.

我都唔明點解boss咁on9請著個白痴主任....仲要信佢講既野..

我公司係由上司私下同下屬講唔應該討論人工同花紅係幾多
年年收花紅信都要被人提醒一次
早15分鐘反工
姐系叫你反9:30 你9:15要打卡
但你反9個鐘 要你6:30先有得收
仲要如果你OT到7:25 都唔會計你1個鐘OT
姐系你反工又蝕比佢 收工都蝕

唔會計你打卡個時間
(某大香港上市賣衫公司
一定要全公司一齊食lunch 唔洗錢

去過某工廠做嘢都係咁,個阿姐煮晒全公司(十幾個人左右)飯餸,不過可以自己帶飯食。間廠有時會煲埋糖水食,做幾日都未見過間廠同事出街食。
早15分鐘反工

唔會計你打卡個時間
(某大香港上市賣衫公司

返5p啦屌你老母
請SL 個主任叫我好好休息

UNIQLO巴

返完份工聱帶係咪唔洗要
大型電訊門市。。。
唔比禁電話
唔比傾計
唔比呆企
唔比企得太埋
無客又唔可以座
無客就要我地企(塞)門口
無生意要番full
有生意都想你番full你老母
經理成日睇cctv
區經又成日睇cctv
target有加無減(扣人工囉即係,屌!!)
離職last一個月我以為自己染左沙屎

Pcxx?
早15分鐘反工

唔會計你打卡個時間
(某大香港上市賣衫公司

系你老母
反你老母俾狗屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞