一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
之前返過份pt 有時會搞dresscode 係全部嗰日有返工既人都要dress code 我地無制服既 咁佢就話一係全白一係全黑 係你對鞋都要全黑/白 好記得有個同事買咗對新既nike白色鞋但係logo就唔係白色 好似係銀定唔知金 個經理叫佢用白油油白佢個有色logo

重點 我地一日幾十個員工返工 有人全白 有人全黑都好 都睇唔出我地有dress code過 因為我地個個既著衫style 全部唔同 都唔明佢搞dress code 日黎做咩

講錯咗 係一係全白/全黑/黑白
之前返過份pt 有時會搞dresscode 係全部嗰日有返工既人都要dress code 我地無制服既 咁佢就話一係全白一係全黑 係你對鞋都要全黑/白 好記得有個同事買咗對新既nike白色鞋但係logo就唔係白色 好似係銀定唔知金 個經理叫佢用白油油白佢個有色logo

重點 我地一日幾十個員工返工 有人全白 有人全黑都好 都睇唔出我地有dress code過 因為我地個個既著衫style 全部唔同 都唔明佢搞dress code 日黎做咩

如果冇個隻色ge 衫咁點

佢會叫你買
你地點忍既
返工唔比ot.

Ky字頭?

kyocera?

係呀...係米又係舊同事?

米你老母
翻夜到凌晨約兩點,想claim錢上的士一定要三點前上車,食個宵夜傾多陣都唔得
ft翻到公司打卡唔可以早過15分鐘

f21
唔可以一齊準時1830 拍卡收工
潛規矩90%人放工食麵ot到2000 先收工
辭職絕對唔會出reference letter

係咪藥廠?
日日OT起碼最少10點過後先可以收工仲係NO PAY, 收工仲有本簿要填收工原因

咪寫:為左準備聽日準時返工囉
新入職唔話比你知公司門口密碼,攪到好秘密咁,但係只要個同事禁一次都見到架喇,有咩好密秘?攪到次次出入都要等同事開,我又要扮唔知密碼,個老細on99,要佢覺得你值得知先話你知,完全弱智,三個月唔洗 辭工
不可航拍
做過一間公司
5日半,返9收6
公司每人提供一架車,連停車場同油錢
我日日10點返到公司都係開門果個,等有第2個返黎就落街食早餐,5點收工我又係鎖門果個,星期六直頭得我一個人會返,係我咁on9會驚公司無人聽電話所以返去
日日見住隔離同事返2收5,佢打2份full time,另一份返6收2
另一個就直頭唔返公司話落site,12點半食飯果陣返黎浦頭等大圍食飯,食飽公司都唔返就又落過site,但日日返黎話岩岩先訓醒,一陣又返屋企訓過
返工如果無野做就玩online game,每半個月截數,大概真正工作時間係20個鐘度
全部細既當d老屎忽無到,之前空降過個經理落黎管我地,3個月之後話慘撚過係band5中學做訓導,3個月之後就無做
不過我老細其實知大家係點,後期升左我做經理,叫做會同佢地講下唔好咁過份,大家無變本加厲,之後我年年都加人工,另外果幾個做左3年1毫子都無加過
另外聽過我個fd間公司
有日佢老細突然間開房門大叫,聽日朝早有無人同我去跑步,跑一日有50蚊!
原來佢話想減肥,但一個人跑又驚堅持唔到
最後admin整左份list,邊個第二日想跑就tick低自己名,老細會係某個方便大家既地方集合哂d人,車哂佢地去食早餐再去公司附近運動場跑完步就9點齊齊返工
收工放lunch要熄機熄mon
唔俾玩電話
張檯無時無刻都要整齊
文具做到盡晒先可以攞新
返工要寫幾點至幾點做緊乜
諗到再講

收工要填問卷
日日填一樣嘅野
做過一間公司
5日半,返9收6
我日日10點返到公司都係開門果個,等有第2個返黎就落街食早餐,5點收工我又係鎖門果個,星期六直頭得我一個人會返,係我咁on9會驚公司無人聽電話所以返去
日日見住隔離同事返2收5,佢打2份full time,另一份返6收2
另一個就直頭唔返公司話落site,12點半食飯果陣返黎浦頭等大圍食飯,食飽公司都唔返就又落過site,但日日返黎話岩岩先訓醒,一陣又返屋企訓過
返工如果無野做就玩online game,每半個月截數,大概真正工作時間係20個鐘度
全部細既當d老屎忽無到,之前空降過個經理落黎管我地,3個月之後話慘撚過係band5中學做訓導,3個月之後就無做
不過我老細其實知大家係點,後期升左我做經理,叫做會同佢地講下唔好咁過份,大家無變本加厲,之後我年年都加人工,另外果幾個做左3年1毫子都無加過

咩類型公司,工程?
office唔俾戴帽
做過一間公司
5日半,返9收6

咩類型公司,工程?

中電d三判
可以玩手機 可以訓教
就係唔比帶耳機聽歌 即警告

我覺得可以接受
做過一間公司
5日半,返9收6

慈善機構?
以前第一份工既公司

呢個月只要有一次遲到記錄, 唔理係遲一分鐘定係一秒鐘, 下個月既所有星期六都要返工

勁 ON9, 做左個半月未過試用期就唔 L 做
返個某間垃圾日資公司 sales
遲到一秒型廿九分鐘都扣半個鐘人工
OT 夠半個鐘自有補水 但仆街上司次次特登要你ot 多廿分鐘就即刻趕你走

電話要放locker 唔比吹水
就算D衫好撚整齊 都要摺

試過hea 左一陣 比人cut 左五日更
最後一日 返去屌鳩左上司老母就唔做

癡撚線.....

好想知邊間
大型電卜竹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞