一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
一定要打呔
公司有本老闆寫ge 哲學書仔
每朝都要輪住讀一篇..跟住講下啟發左你d乜
每半年要上哲學堂同寫番份倫文啟發左你d乜

日資公司?

係呀.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ky字頭?
話就話朝九晚六,但從冇人查。九點鬆d反到去。六點零一分已經係車立口等落樓。
翻夜到凌晨約兩點,想claim錢上的士一定要三點前上車,食個宵夜傾多陣都唔得
ft翻到公司打卡唔可以早過15分鐘
幫公司買野都唔可以開公數,只能夠自己喺公司搵d舊野賣二手貨填數
話就話朝九晚六,但從冇人查。九點鬆d反到去。六點零一分已經係車立口等落樓。

我都係朝九晚六 , 但十點番 十二點食飯 五點半隨時走人..

我都係朝九晚六 , 但十點番 十二點食飯 五點半隨時走人..

咁on9
公司想做到每星期起碼都要有5個工作天

於是, 以今次農曆年為例, 初五星期三啟市, 佢要你返埋本應休息既初八星期六, 以減少損失既工作天

理由係 其實所有星期六你都係要返工, 只係平時容許你 free, 唔使你返公司 唔理你做性乜咁解。
返個某間垃圾日資公司 sales
遲到一秒型廿九分鐘都扣半個鐘人工
OT 夠半個鐘自有補水 但仆街上司次次特登要你ot 多廿分鐘就即刻趕你走

電話要放locker 唔比吹水
就算D衫好撚整齊 都要摺

試過hea 左一陣 比人cut 左五日更
最後一日 返去屌鳩左上司老母就唔做
唔算規則但好on9
公司每日都來回幾百個email, 但員工冇自己一個email, 成間公司都用同一個email

即係隔離同事係email打錯字, 全公司都年知
老闆都會見到
跟住每日會睇左好多唔關自己事的email
唔比著背心短褲 但係女仔就可以著背心短裙
6點收工, 一定要即走
唔拎得電話出黎 要較靜音 唔理你係咪緊急電話
去廁所唔可以超過10分鐘
唔可以講野 傾計
冇得聽歌 冇得準時走 冇得食零食
OT時間冇得落街買飯食 即使你OT到11點
唔準帶飯 話會搞到公司有野食味
Lunch time唔準留係office
潛規則要OT個半鐘以上

做左上面一項 會當住所有同事面 大聲屌你

利申 做Design
唔拎得電話出黎 要較靜音 唔理你係咪緊急電話
去廁所唔可以超過10分鐘
唔可以講野 傾計
冇得聽歌 冇得準時走 冇得食零食
OT時間冇得落街買飯食 即使你OT到11點
唔準帶飯 話會搞到公司有野食味
Lunch time唔準留係office
潛規則要OT個半鐘以上

做左上面一項 會當住所有同事面 大聲屌你

利申 做Design

仲有唔可以著背心 短裙 行路會發出聲響既鞋
準時出糧
lunch時間幫高層做野
俾manager 鬧
lunch時間幫高層做野
俾manager 鬧

講起lunch 要幫老細叫外賣同落去拎 即使紅雨都好
老細會屈人請食飯 叫外賣唔比錢 特別係男仔intern

Intern 合約寫明工作地點係荔枝角 但會轉去荃灣
就算夠鐘都唔可以叫啲客走,間鋪仲有客就唔可以落閘
可以玩手機 可以訓教
就係唔比帶耳機聽歌 即警告
做冬中秋OFFICE早收
分行照舊

公司黃黑logo?
放一粒鐘飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞