一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
逼人放工後上啲洗腦班
公司有本老闆寫ge 哲學書仔
每朝都要輪住讀一篇..跟住講下啟發左你d乜
每半年要上哲學堂同寫番份倫文啟發左你d乜

日資公司?
唔可以一齊準時1830 拍卡收工
潛規矩90%人放工食麵ot到2000 先收工
辭職絕對唔會出reference letter
要背服務六大用語同公司嘅基本方針
入staff room/倉前要敲門同講打搞晒
迫pt仔每5分鐘大大聲greeting+介紹當日熱賣商品
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌
一個人遲到一分鐘 間鋪果個部門減一千蚊勤工
要背服務六大用語同公司嘅基本方針
入staff room/倉前要敲門同講打搞晒
迫pt仔每5分鐘大大聲greeting+介紹當日熱賣商品
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌

U記
合約5.5日 但星期六唔準開冷氣
唔可以講歡迎光臨 只可以講隨便睇

賣棺材㗎?

唔係 純粹係腦細唔鐘意
日日做早操 之後要有感謝環節, 感謝返尋日幫過我嘅人

星期六要同同事手拖手唱歌

一定要用公司杯 但係啲杯又舊又黃

人生課程
唔比拍拖

咁我一定唔會犯規
日日OT起碼最少10點過後先可以收工仲係NO PAY, 收工仲有本簿要填收工原因
日日做早操 之後要有感謝環節, 感謝返尋日幫過我嘅人

星期六要同同事手拖手唱歌

一定要用公司杯 但係啲杯又舊又黃

幾正能量丫

想像日本人/日資公司做成件就合理曬
唔畀講粗口鬧客

不過冇乜人守
每朝都要讀毛語錄15分鐘

我都要, 係咪日資公司 ?

我果間都係日資公司......
公司有本老闆寫ge 哲學書仔
每朝都要輪住讀一篇..跟住講下啟發左你d乜
每半年要上哲學堂同寫番份倫文啟發左你d乜

日資公司?

係呀.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!
日日OT起碼最少10點過後先可以收工仲係NO PAY, 收工仲有本簿要填收工原因

世界級
準時放工,夠哂on9未?

利申:唔係公務員
唔請得al
要請假就要ot換假

世界級

收工都要有原因 出糧洗唔洗原因

好癲
唔可以用公司電源或電腦叉電
做冬中秋OFFICE早收
分行照舊
唔比做野
要玩電話

好癲

呢個全post最癲
點會有d咁既公司架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞