一人一個公司勁on9既規則

312 回覆
9 Like 0 Dislike
遲出糧成個月唔比追糧,去追又話你貪錢
唔比著短過膝嘅裙
放工要泊返好啲枱櫈

打工唔為錢為興趣?

遲岀糧追糧都唔得 同啲人借完錢唔撚還有咩分別

遲出糧直接去勞工處, 等勞工處幫你追
要背服務六大用語同公司嘅基本方針
入staff room/倉前要敲門同講打搞晒
迫pt仔每5分鐘大大聲greeting+介紹當日熱賣商品
日日briefing前要人抄一堆野 咩入店理歷個啲 之後仲要抽書問 唔識又俾人屌

UNIQLO巴
日日做早操 之後要有感謝環節, 感謝返尋日幫過我嘅人

星期六要同同事手拖手唱歌

一定要用公司杯 但係啲杯又舊又黃

教會?
收錢唔俾坐,企到on9
識得人間公司老細唔畀人掛件褸喺自己張櫈
話會影響整體觀感
每日返工只可以去2次廁所,每次15分鐘,仲要簽名計時

過時又點
某快餐店

對客人笑係要真心咁笑唔可以機械式咁笑
公司每一季都會請神秘顧客黎比分

1.真心對客人笑 2.有笑但係機械式笑 3.冇笑

心諗Hi 你咩做成10幾個鍾叫人點真心笑

仲要次次有客行埋黎都要同佢講「哈路你好」
就算客人只係要杯水都要同佢地講
之後客人拎完水走一定要同客講「多謝請慢用」
講都仲未夠公司仲要要求你邊講邊做手勢冇做又扣分

快樂第一?
日日OT起碼最少10點過後先可以收工仲係NO PAY, 收工仲有本簿要填收工原因

世界級

收工都要有原因 出糧洗唔洗原因

原來而家仲有奴隸主呢下嘢
老細link埋我email
之前都奇怪點解佢知, 原來係因為我用scanner send野去自己email佢睇到
同埋有次見到佢冒我個名sd野俾客催佢交錢
催交錢天經地道, 但點解冒我個名
老細link埋我email
之前都奇怪點解佢知, 原來係因為我用scanner send野去自己email佢睇到
同埋有次見到佢冒我個名sd野俾客催佢交錢
催交錢天經地道, 但點解冒我個名

痴撚線呢d告得架啦,冒認他人身份
睇到呢個post真係好燥 原來香港有咁多on9公司 但更燥既係啲人都唔出聲 乜都接受

點解咁有人肯都忍?
飲食,無ot錢

準備閃人
睇到呢個post真係好燥 原來香港有咁多on9公司 但更燥既係啲人都唔出聲 乜都接受

點解咁有人肯都忍?

根本低尻能,唔做呢份咪做第份囉
助長無良僱主既歪風
唔怪得d跨國公司,第一批開刀既都係搵香港人,咁撚笨7又唔敢出聲
真係無王管

利申:大公司,返工唔洗打卡拍卡(好似無乜大公司會咁做)

你係咪喺葵芳返工?
遲出糧成個月唔比追糧,去追又話你貪錢
唔比著短過膝嘅裙
放工要泊返好啲枱櫈

補習社?識人都係咁

點解咁有人肯都忍?

根本低尻能,唔做呢份咪做第份囉
助長無良僱主既歪風
唔怪得d跨國公司,第一批開刀既都係搵香港人,咁撚笨7又唔敢出聲

港豬真係好撚on9 成日怨呢樣怨果樣 但自己比人欺壓就唔出聲爭取 人工追唔上通賬都係抵撚死嫁 好似返少幾個月工會死咁撚樣 失業幾個月我真係未驚過
利申 準備辭職 仆街公司洗人唔洗本咁撚樣
呢個post真係睇到港豬忍耐力無上限
有team跑
一個月一日果個team朝早成班落運動場跑步
日日做早操 之後要有感謝環節, 感謝返尋日幫過我嘅人

星期六要同同事手拖手唱歌

一定要用公司杯 但係啲杯又舊又黃

邪教公司

笑出聲 手拖手
之前返過份pt 有時會搞dresscode 係全部嗰日有返工既人都要dress code 我地無制服既 咁佢就話一係全白一係全黑 係你對鞋都要全黑/白 好記得有個同事買咗對新既nike白色鞋但係logo就唔係白色 好似係銀定唔知金 個經理叫佢用白油油白佢個有色logo

重點 我地一日幾十個員工返工 有人全白 有人全黑都好 都睇唔出我地有dress code過 因為我地個個既著衫style 全部唔同 都唔明佢搞dress code 日黎做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞