居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
明白,唔該曬
想問我同阿爸係而家住緊嘅居屋都無擁有權, 唔係業主, 但以前報居住人數, 有報過我地, 請問我同我阿爸可唔可以用白表申請?
未補都按唔到
係囉
補嘅錢拎去買多層啦
呢何真 補一定幾百萬
咁東涌三房有幾多間
而家52折,要補就即係要拎多一層樓既價錢出來補
真係補唔到,係賺左住
想問下而家同老豆老母一齊抽白表
如果中左,住若干年之後除佢地名等佢地可以抽公屋得唔得
一生人得一次機會
有冇係政府做既人知道
而家做緊政府工
如果女友白表申請到居屋(層樓落佢名)
我同佢結婚之後仲有冇得拎房津
新制 非實報實銷現金津貼 果隻?

有。
求各位回覆
背景: 男(我) 家住已買的公屋,業主是爸媽, 我同bro 是家庭成員
女 家住公屋 租的,戶主是她爸, 家庭成員:她,媽,妹
小弟早幾個月前註冊,早一輪男女各入單人白表,現已入左取消表,諗住重新入一張2人家庭白表.
現女方屋企人 想以公屋換綠表資格
我睇返之前d post,話未除名 就係咪一定要落埋佢名?
依家我同佢註左冊 ,係咪都要我名落埋佢地度?
如果真係咁,假設咁好彩抽到買到, 咁我同老婆 有冇得話即時除返名 等下期用白表?
同埋 唔知有冇影響到我每年公務員入紙申請配額?

當初我諗住係入一張2人家庭白表,冇端端 佢屋企又話入...我又一知半解
請求各位解答
重建戶主宰核心家庭命運
只要有2731個重建戶 大約6成2 都要樓
全部核心非核心家庭都明年請早
綠核係咪都食得屎
如果真係咁既情況 咩核都死
不過唔會既 邊有咁多人會買
我問左其他朋友, 佢話唔得, 因為我老豆同我老母法律上係夫妻,要求係夫妻同時都擁有資格, 而我老母唔合資格, 所以我老豆都無資格

有錯請更正
想問下而家住緊買左的公屋, 但係得我阿媽名, 我係咪可以同我老豆(過65歲) 當二人家庭白表抽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞