居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
好似有d款項 居屋係唔使比咁多?
經紀果筆
其他當參考下先
裝修係入伙後費用 同申請按揭無關
可以先省略
居屋唔洗俾經紀,
要俾律師費,釐印+首期10% , 即係1+9+40萬= 49萬

裝修入左伙先俾嫁啦,入伙最快都要簡完樓幾個月
啟德居屋管理費成三蚊一呎
邊到睇
印花稅收樓俾,無得計落按揭到分25年供

from某個公屋forum
篇野個印花稅係講私樓...
居屋要計折讓前果個價
即係凱樂苑3房要比$337,485印花稅
而綠表按盡講緊首期係$233,990
希望抽到嘅巴打唔好失預算
印花稅呀麻?變左釐印既 又唔係放租
同埋印花稅律師到時會話你知幾錢
首期就綠表5% 白表10%
裝修連傢私20萬應該無可能 一人單位應該得
最後,未落成嫁D居屋
重要政府去收樓先交比業主
所以揀完樓後幾個月入伙應該唔得
好撚貴 貴一倍
LM
本身我同家姐一間公屋
遲下我結婚就應該會加我女友名,再移除我家姐
咁我女友個首置好似一早比佢老豆用左去買車位,依家個車位都賣左幾年
如果我未來結左婚去用綠表抽樓
想問個首置問題點處理?
會因為我無買過物業而計首置?
抑或會因為我女友已非首置而要交重d印花稅?
應該唔係,
一般買樓下買賣協議就要打stamp,而唔係我等到轉易契, 即係你揀完樓簽完買賣協議30日內份野要打stamp, 所以應該唔會等到收樓先俾錢。

不過我唔知居屋有無特別安排, 我就未聽過有。
印花+律師費收樓前幾日比,比完幾日後上律師樓拎收樓紙,第二日可以去收匙,收匙果時要交管理費同一堆雜費

利申:上年揀樓,前兩個月先收樓
換句話說,在首期以外,一層400萬的樓要預算的金額還有:

經紀佣金 4萬
律師費 1萬 (收樓比)
釐印費 9萬 (收樓比)
裝修傢電 20萬
總計: 34萬
Thank you
律師費邊洗1萬, 用返房署律師好似3-4k
姐係揀樓果時最少比5%/10%首期, 跟住會叫你上律師樓簽d野+比2百幾蚊手續費, 之後等關鍵日期收樓(通常會遲), 收樓前果幾日就比埋稅+律師費, 收樓果日比7-8個月管理費(3個月按金+預繳+特別基金+泥頭費)
但今次個關鍵日期應該早左?好似都差唔多起完
「居屋要計折讓前果個價
即係凱樂苑3房要比$337,485印花稅
而綠表按盡講緊首期係$233,990
希望抽到嘅巴打唔好失預算

上面有巴打講左稅幾錢了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞