居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
本身公屋屋主係我呀媽,我個名係租約度, 綠表個申請者係咪可以填我?
要屋主先得 其實呢d咁基本既野點解唔追下post d巴打都答到厭

即係戶主係A , 而BCD 係同住
申請者一定要寫A, 而BCD 要寫落家庭成員?

但我見我張圖我理解左可以係B 做申請者, ACD 寫成員
綠表係公屋戶主 同住既都只可以用白表申請
求解答
你的父/母健在就無。
睇漏左係綠表
綠表只要係家庭有長者就得,
白表先要核心家庭, sorry.
thanks 其實綠表長者家庭機會大唔大?睇中左啓德最大單位 計過條數最貴都係月供13000蚊 如果有5成基會以上都想試下 因整綠表張野同所有申請費都成1000蚊
往年睇綠表長者係大嘅,
今年競爭大左, 但我仍然覺得都大。

但係啟德最大單位一般會間兩房, 啱唔啱你嘅5人情況?
假設真係揀到樓,係咪要即刻寫支票?支票通常幾時會扣數?

因為我睇5號單位圖則 長果邊其實應該開到2房 even短啲果邊而家既公屋設計都有好多人開2房留大廳 唯一concern係長果邊開2房一間房會冇窗
另外最後諗緊而家交2千幾蚊租 值唔值交間屋出黎換間大啲既屋 利申而家住緊exactly 係依隻圖則既一房單位 小朋友大 想換大間啲既屋
銀行本票(銀碼視乎綠/白表)+ 首期尾數用個人支票。

真心建議各位有心抽嘅朋友詳細睇申請須知,始終買樓唔係買菜。
即係要揀樓前已經要開定銀行本票先,我驚即日唔夠時間開
屋企係公屋有個結左婚,但無一齊住所以無除名
但對方佢同佢老母又有公屋名

依加我地入紙要填埋個邊名
但佢地又搞緊離婚喎

咁填左對方名對對方之後有無影響呢
樓下辦事處話要租約核室,邊份係公屋租約
大單位印花稅都唔少野
參加家有長者計劃會有另一組申請編號?
點解我封信得一組普通申請編號?
有冇巴打知道申請左幾耐左右會收到信
我老豆同我同一張租約 我老豆戶主
上次我申請人填我 我照收到編號
但今次我改翻我自己做家庭成員 因為我唔想做業主
你交表個陣 和主任會幫你check 確定一定冇問題先會同你交 你可以落去辦事處問一問
如果我依家想申請取消之前交左既申情表(白表),
再轉申請表(綠表長者), 請問時間夠唔夠
家父今日先講想唔要間公屋轉綠表
已經20萬申請
資料來源?
HK01
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181011/bkn-20181011201553071-1011_00822_001.html
房屋署表示,截至今日(11日)下午5時,樂富的房屋委員會客務中心累計派出約87,000份居屋申請表,當中包括34,000份綠表和53,000份白表;同時,累計共收到約42,000份居屋申請表。

連同早前接獲的15萬份申請表,合共19.2萬,預料今期居屋勢破20萬份申請,爭奪4431個單位,肯定爭崩頭。

今期居屋項目包括長沙灣凱樂苑、啟德啟朗苑及東涌裕泰苑,共提供4431個單位,並會採用新定價機制,變相由原來的市價七折調整至五二折出售,售價介乎118萬至468萬港元不等。在首次截止申請時,房委會已接獲15.2萬份申請表。
最終會唔會25萬份申請表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞