居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
有,走剩我一個會點?
唔過30平方米就繼續住
大過就大屋搬細屋
根本唔洗講落去
公屋戶主無得抽白表
我去樂富問左2個居屋主任都話可以

我都想confirm 公屋戶主可唔可以同非住戶屋企人抽白表,中左照交公屋。

以我所知好似唔得。
請問如果長者650唔中,後面家庭係咪有多次機會?
你幾時交架??
第一日
支票扣數未?
借人張支票 不過封信寫明扣左數
你幾時交架??
第一日
支票扣數未?
借人張支票 不過封信寫明扣左數

睇錯 原來好似未知
攪完珠,有個順序先真係check你,先出信叫你補文件、資料,有問題會打比你問/DQ你
無問題再寄信通知你簡樓日子時間
留名
郵寄定親身交表?
頭先睇一睇ac, 我3號寄 支票扣左數
是未接納左申請?
親身
我都扣左數..

但仲未收到信
最終會唔會25萬份申請表

唔出奇 好多都係興最尾一日先去交

最尾個分鐘先交, 比電視臺影到可以比親戚同事知道自己係個有志向的人
今日收確認信
上次 煥然壹居撞正樓爆 d人唔敢買
唔知今次煥然懿居會唔會又係咁
2003: 沙士,明天都吾知會吾會死,唔買住
2004: 有自由行,但好驚沙士再來,吾買住
2005: 美國加息,供樓負擔大咗,好快跌番沙士價,吾買住
2006: 150萬樓仔又細又舊又冇會所,再升阻力好大,一定會跌番落去,吾買住
2007: 今年睇樓市大跌,抄下股票先,大手入了中資股,中壽,港交,中交建,樓吾買住,租住等跌
2008: 美國金融海潚,好快跌回沙士價,美國雖然減息,但d股票做晒蟹貨,睇定d,銀行又吾借錢,吾買住
2009: 美國QE1,公司生意好差隨時失業,曾任權仲叫人去大西北買4000一呎樓,無能政府,等跌吾買住
2010: 美國QE2,政府打擊樓市炒家推行SSD!樓價就升到97價,根據經驗樓市好快爆煲,陳德霖,曾俊華話息口只會升,施永青都話唔敢搏,信佢哋吾買住
2011: 樓價又升吾再追,政府一定再打擊樓市,陳德霖,曾俊華話美國好快加番息,一定沒有QE3,政府起置安心,很多人賣自住轉租等大跌,一齊吾買住
2012: 支持梁震英做特首,1%土地住100萬人,美國QE3,QE4月月印850億都冇用,最少跌3成,都係吾買住
2013: 點知政府轉個頭再加辣打擊樓市,陳德霖,曾俊華話香港可自行加息,收緊咗按揭,日本歐洲無限QE都冇用,樓價就快大跌,吾買住
2014: 美國月月減債退市,而加息期就快到,伊波拉殺到來,佔中業主一定大劈價3成4成,業主雖然暑假大幅加租2成,忍住先,反正就大跌,年尾又有2000間居屋平售,歐日QE都冇用,吾買住
2015: 年頭睇咗《細細價樓爆煲論》,等緊政府加辣,美國就快加息,潛在新供應7萬3千個,跌5成不是夢,吾買住
2016: 終於加息四分一厘了,供樓負擔太重,又加3厘壓測,都係等跌7成8成, 蘇民峰話揸現錢較穩陣,信佢吾買住
2017: 供應開始多了,美國又加息四分一厘,樓價必然下跌,等跌9成,吾買住
2018: 美國打貿易戰,香港終於加息八分一厘,每個月又要供多200,出面跌左1成2成,仲未跌夠8成,我連首期都唔夠,唯有抽住居屋先,但又有成25萬人同我爭,出年再算,大嶼山又填海起幾十萬個單位,等多20,30年就大量公屋入伙,希望到時用長者表可以易d同每日150爭公屋,都係吾買住
2019: 兩公婆齊齊吾做嘢,排緊公屋等3年上樓,希望派到啟德新公屋,遠望到海景維港,近就望到遊輪碼頭,交通又方便有地鐵巴士,點都好過10年前走去買大西北,仲有一年免兩個月租,吾買住
2020: 沙田污水廠準備搬入岩洞,有平居屋靚海景,吾買住
2021: 新界東北發展用地就快可以啟用了,靚公屋就快排到,排咗3年公屋就快到我,吾買住
2022: …
2023: …
2046: 重溫電影《2046》同《十年》,好感概咁多年嚟都未買到樓,但呢個時候住緊公屋, 領展搞到個街市仲靚過Marketplace, 已無憾
2047: 周身病痛,行都行吾到,人都就死,下一世先諗買樓, 問啲孫仔孫女買唔買樓, 佢吔話一定會跌番落去, 細價樓就爆, 吾買住
仲未收到確認信
仲未收到確認信

但支票扣撚左數
想問你幾時交?by post ?
親身去交,

大約8號
支票過數了
有冇人收到信啦?

扣左數好幾日

仲未收到信..

好撚擔憂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞