居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
係已經截止
2公婆已經counter到家庭
你個情況,下期綠表家庭啦
居屋好奇怪 綠表長者優先我都明 想老野交公屋出黎
但白表長者有優先係咩諗法
政府政黨鼓勵居家安老,屋企人自己照顧返老人家
關愛樓
綠白表呢次5:5已經唔公平
個concept 應該係唔理你有冇綠表先,按急切性有長者優先
不過我覺得既然交間屋出來應該比例上要佔多d
利申綠長
白長仲多過綠長...5:5都唔會對你呢個綠長唔公平
要公平就多d白表比例好過,話灑綠表本身就有公屋住近
唔係鬧交,我交緊千幾2千蚊租爽yy ,無著數我做咩交間屋出來?
唔係鬧交, 咁不如你繼續租, cut少d綠表位比更加有需要既人
你知唔知好多人住緊公屋用白表抽?
咪個個繼續住,起公屋個量又唔多既話點+快比人需要既人上公屋?
Ching點介定買居屋有需要既人?
交緊貴租既人?
按家庭收入會唔會公平d?
你係咪邏輯紊亂啊?
"你知唔知好多人住緊公屋用白表抽?" 點support到"綠表比例要多"啊?
你都識講你交得果2千幾租,點解仲要多樣著數比你易d申請居屋,而唔係統一都係白表啊?
加快公屋流轉量一向都係假概念, 政府起到/會起幾多單位就係幾多單位,之後再切餅切到做公屋/居屋/綠置; 排公屋就有需要排居屋就唔係有需要?? 你點衡量邊個有需要d啊?? 衡量唔到點解要特登set條綠表出黎啊??
住公屋白表抽只係帶個問題出來,我覺得有問題
咁你點介定邊類有有需要買?
點加綠表買加快公屋流轉係假概念?
事實假設我用左綠表買交左間屋就交左間屋出來,交左間屋出來政府唔比人住就第2個問題
講真你租緊私樓我又住緊公屋住公屋唔係天跌落來,原本我地家庭收入底先有資格住,租緊貴樓既人咪又係for私心幫人供樓點解唔自己供比自己
露宿者係最有需要住屋

或者cut哂綠表,全民白表抽,但係業主死後唔比傳比下代,下,當然唔係即走,可能比個特快公屋比佢地後代又work 唔work? 純ff
不過我計過條數我都係勉強供到最細,無最細都會放返個額出來放心😭😭😭
歸根究底香港地小人多,又多新香港人,政府養肥哂地產商,搞到d樓價咁痴線
真心又要買又話驚樓市跌既人最無需要買
自住跌到0蚊都唔關我事又唔係賣,數字遊戲自我感我感覺問題🤫🤫🤫
所以話你邏輯紊亂
地就係得咁多, 政府可以用黎做公屋,做居屋, 再唔係就綠置, 只係切法問題.
如果同一塊地有1000個qouta, 拎曬去for公屋 同 拎曬去for綠表居屋, 對排公屋條隊根本無太大分別

除非你認為有某部份人有特別需要, 如果唔係, 點解唔係所有人都用同一條隊排居屋, 而係要再分綠白表? 點解成隻大種乞丐咁覺得 因為你住公屋就要再額外比著數你排居屋?

你最後果句直頭係轉移話題同1999

其實有低租公屋你住已經係對你仁慈,無人欠你,唔係成日用大種乞衣mindset覺得咩都要比著數你. 如果你覺得無著數就唔抽咪唔好抽
呢句真
唉算啦,佢根本公屋就唔公平,你話我搵10萬你搵10萬我有得住公屋你無得住就話姐
佢假設左收入一樣我有得住佢無得住...
綠表完成買賣後被消失的公屋
不如批鬥驚樓市跌班人啦,而家當我輸,講服左又唔會改易抽左
四月申請過既都已經收到信?淨係受過封信話唔洗再申請
啱啱打熱線check入完身分證又話處理唔到指示

而家send email去1823問申請編號
第一輪交表係用同一個號碼
好酸
想問印花稅 計原樓價?% 如果首置
又唔可以咁講既
有邊個唔想改善生活向上流?
搏命返工搵錢都係咁既
原價計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞