居屋2018(4)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
個稅隨時失預算
佢係計你入伙當時巿值,由差餉估值個價去計稅,用返你果區周圍私樓去計

唔會理你買入價、折扣率既野,簡樓紙上寫明左,房署職員亦會同你講多次
但居屋差餉估值唔係應該平過私樓咩?
咦,如果心水係三房,但得返兩房,照比三房嘅本票都ok?
師兄好熟
本票唔會一早預備,間間唔同銀碼
簡好樓決定完佢會print張簡樓紙比你,寫明幾錢訂,你先去銀行搞,幾點前返黎,當日第二場既有機會叫你飯後兩點返黎,第一場就朝早要仆倒去銀行去搞

銀行見倒就會幫你出本票
係,但你點預計將來,我地唔係專業,佢到時計乜都要受ga la
仲有估值一過400萬個稅又甘d
親身體驗過
上左會啦?
想問問
之前7月公佈左啟德大約$7000/尺
如果2月果時,比之前公佈樓市跌左10%
簡樓果時會唔會變左$6300/尺?
定係照計$7000/尺?

如果係以7月公佈價計,我諗好多綠表抽中都未必要
好似價係計7月唔會變
折扣率係2月計
冇 佢直接比
交本票時,會有銀行職員問你填名、電話、新居屋地址,咁就可以到咁上下提你做按揭
房署門口都有幾間大行既銀行職員問你留資料,某間即送100蚊超巿券,都係將來提你按揭用

預計關鍵日期半果8、9個月開始唔同sales搵你,叫你預批下先 你可以拖下先,一開始offer無咁正,如果你既來鄰居有整fb group互相交流,仲正知人地有乜送,可以夾佢比多d著數,rebate、現金券、家居保等

傾好岩offer比料預批,到6個月前佢安排簽張offer確定,同時你就簡律師(房署果個都得但貴過自己果個,問價都唔想應你,又係靠fb group有鄰居喪煩佢地先應)要比定銀行先得

張confirm offer信得半年期,遲收樓銀行會同你續,但一早搞掂安心好多
要轉工既轉前批左先或轉後穩定左先比佢批
我岩岩再打多次 佢變左 系統未能完成我的指示
你買果陣定價、折扣率係照原本安排
到時佢會連售樓書一齊公佈全部價單任人睇
同問
會有申請確認信? 未收到....
個number 幾時會有?定要打去問?
Thanks
thanks!
正評師兄!
多謝巴打教路
嘩 咁個稅好甘下
係咪一定要本票?支票唔得?
你可以寫,人地唔收
咁如果到我揀樓既時段 知道要俾幾$$首期 但銀行都就關門咪仆街?

第一次抽 真心求教
早上㨂樓,揀完話你知幾點前要返黎齊交本票,即仆去隔離銀行,最多比個lunch你食埋先返,星期六亦無得簡樓,所以唔會銀行關左門未比首期
下午係等叫籌咁呆等佢地叫你入去,搞埋餘下手續,業主一定要在,聯名要齊人(要簽屋契)

我果日下午有人鬧大交,男既走左去,女既係咁問可唔可以拖延時間,做住下單先,對方寬限到佢收工前個男要返返黎,otherwise 當撻訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞