我current salary關你撚事?

303 回覆
738 Like 22 Dislike
啲公司/HR 係咪智障,打電話過嚟約interview順便問埋current salary

鬼唔知你睇住我依家個價嚟加咩
咁你點答先
想知x2
直接答佢唔會透露
再同佢講依家我expected salary就已經寫咗係CV,你比唔比到,比唔到唔洗約interview
expected salary -1000= current salary
其實current salary係咪鳩吹ok
未必,interview 之前有機會係你填form嘅時候再填,萬一做reference check check到好大機會出事
通常啲HR會講用嚟做reference,我屌你老母啦,reference?reference啲咩?
就算佢真係check到,最多都係你入唔到職
佢根本無可能公怖佢知道你current salary做假
因為而家法例有規定,基於自由市場
禁止僱主同僱主之間(或者代表僱主嘅人)互通某個員工嘅薪金
所以個HR如果真係知道你current salary,佢就肯定犯左法
入職之後嘅reference check 會唔會問埋salary?
通常入職之前都會簽份嘢授權佢做reference check,好多都會寫住「包括但不限於XX,YY同ZZ」咁
reference check點會問薪金
https://www.mashedpatata.com/reference-check/

我都係睇返嚟,唔知真唔真
以前就會嘅
而家出左條競爭條例,呢D reference check已經唔可以咁做

https://www.humanresourcesonline.net/%E4%BA%BA%E5%8A%9B%E8%B3%87%E6%BA%90%E4%BA%BA%E5%93%A1%E5%BF%85%E9%A0%88%E7%9F%A5%E9%81%93%E7%9A%84%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%AB%B6%E7%88%AD%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E5%85%A7%E5%AE%B9/

交換敏感資料:僱主應謹記除了合謀訂定僱員薪酬和禁止挖角協議外,亦嚴禁就其僱員的薪酬或與招聘有關的意向,直接或透過第三方分享影響競爭的敏感資料。僱主應注意,正如競委會的《第一行爲守則指引》載述,「協議」一詞是個廣泛的概念,包含任何安排、諒解、承諾或承擔,不論是明示或隱含、採用書面還是口頭的形式,或實際或意圖上是否可透過法律訴訟程序強制執行。
僱主須知
唔該晒巴打

唔怪有啲公司咁撚強硬一定要我填current salary
不過我始終唔妥協,咪又係死死地出offer
其實仲有咩撚工要ref check
有得唔講我都想唔講 講左一定壓價
我轉工就想高d人工 你就我而家人工咁我轉黎做乜?
我覺得有current salary 會易d bargain 高d salary
講得好
屌班仆街HR臭閪
點解會係咁
你開價定佢開價?
current salary都有好多玩法

e.g 岩岩年底加人工 你辭職 公司比count offer你
你一個月加埋可能加左3,4成人工
你拎住呢個數再去搵工 班hr又會on99照用呢個數加人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞