【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #7

1001 回覆
54 Like 9 Dislike
成日都幫鳩估台講野
西到去胡志明市
地下台長講野口窒窒咁
見到大家block晒假膠冇回真係好多好多
入9業主數
認真。
出信有記錄俾承建商,要求颱風前一定要拆棚。
如果真係吹落街傷人,業主要承擔責任。
大交合網入唔到
有冇山竹既車速變化?
唔知幾時開始

咩都炒車論

政治post,氣象post

係呢個post 問天氣有咩問題? 我問影唔影響我班機唔撚可以係學術討論咩? 我諗住有人有料可以分析個風既去向,識睇d烈風程度,從而講下大唔大機影響d 航班升降,咁有咩問題? 唔撚高興味唔好覆囉,開口埋口話人地既問題on9,唔撚識就問架啦,收收埋埋唔撚問咁呀? 痴撚線公司
要吹都吹左去幾條街遠
冇人知係你屋企飛出去,定啦

已經儲定一堆家居垃圾,打風個陣dum出街,睇下可以飛幾遠,做下實驗

利申,住40幾樓
超強颱風 山竹
在香港時間 2018 年 09 月 12 日 08 時的最新資料

位置: 北緯 13.9 度,東經 136.2 度
中心附近最高持續風速: 每小時 240 公里

山竹會在未來數天橫過西北太平洋及進一步增強。

預 測 的 位 置 和 強 度
香 港 時 間 位 置 熱 帶 氣 旋 類 別 中 心 附 近 最 高 持 續 風 速
2018 年 09 月 13 日 08 時 北 緯 14.9 度 東 經 131.8 度 超強颱風 每小時 250 公里
2018 年 09 月 14 日 08 時 北 緯 16.5 度 東 經 127.2 度 超強颱風 每小時 260 公里
2018 年 09 月 15 日 08 時 北 緯 18.9 度 東 經 121.7 度 超強颱風 每小時 240 公里
2018 年 09 月 16 日 08 時 北 緯 20.9 度 東 經 116.0 度 超強颱風 每小時 220 公里
2018 年 09 月 17 日 08 時 北 緯 22.3 度 東 經 109.6 度 強烈熱帶風暴 每小時 110 公里
防災警戒!防災警戒!

各位巴打絲打請特別留意嚟緊禮拜日嘅天氣狀況同應考慮預早開始準備防風措施!

其實係唔係8,9,10號或者係唔係要返工根本唔重要,最重要嘅係大家應該有嘅係防災意識,8,9,10號就不應出外去追風逐浪,留返喺屋企係最好選擇;

預早入定緊急糧食,千祈唔好學啲仆街嗌外賣,你唔洗返工就算喇,仲要自私到人地被迫要返工嘅送野食去係屋企 ?

既然畀得你地知道幾日後會打大風,就好應該趁呢兩三日準備好防風防水浸措施啦,唔通要學馬交咁要死人先識驚咩。

點解氣象撚成日唔畀人問8,9,10號/力場呀嗰啲,其實佢地都係想香港人喺打風時將放假意識改返去做防災意識啫,人嘅生命安全永遠都係最重要嘅。

以上資訊,係由好耐都未得閒整警報片,8號都要返工跑七長官發出
再唔北就撞硬呂宋
我問影唔影響我班機唔撚可以係學術討論咩 <---出面有其他POST講緊,同埋就算打風都有機可以升降,你問你班機升降問題不如打去airline問...
3號風球都有航班停飛
8號風球都有航班照飛
係睇機長同ATC當時決定
邊個答到你
2018 年 09 月 17 日 08 時 北 緯 22.3 度 東 經 109.6 度 強烈熱帶風暴 每小時 110 公里
淨係可以打去airline 問? 唔可以同時係唔同地方問,gather 多d 資料?
飛唔飛到係機師決定,機師話飛嘅話
水浸、黑雨、幾十knot側風都可以飛
(當然唔會有機師會咁決定
上到260
又懲罰賓賓
你係度問都冇用,最後決定飛定唔飛都唔係我地呢度任何人...
當然你要堅持問冇人阻到你啦,自便
有冇機會撞菲律賓減弱
岩呀
最好去埋波台 娛樂台 講故台問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞