其實Joey首『黃色大門』有咩隱喻?

382 回覆
151 Like 47 Dislike
你應該係九雲黨 自從菇can單新聞爆咗出黎,嗰段日子你地班狗黨不斷狙擊hocc,人唔笑狗都吠啦 你喺佢地床下底偷聽到佢地幾月幾號散呀?偷食嘅詳情係點呀?無數次?偷食過邊個呀 數哂出黎 share下啦
我都未知,同埋小鹿係代表咩都係未領悟到
小鹿係咪指joey啲fans?
黃色大門冇珊瑚對應唔到 未必個個字都解到嘅,理解個意境就ok
「幻想大門 我撐着宇宙來維護你
異境大屋 簷下任你起」 講得好白 勁sweet
我就講明先 我係jy fans
hocc偷食幾多次上網自己睇啦
街知巷聞就係傅穎嗰單
你話我係九雲黨都on撚9
當初就係因為偷食鄧九雲先同jy散
我點會撐鄧九雲
同樣地 今次偷食新助手又同鄧散
我先對hocc徹底失望
成40歲人仲要靠偷食證明自己有魅力
不過hocc都係勁嘅
唔係點會有一班好似你咁嘅護主犬岀嚟幫佢講好說話
呀仲有 幫襯佢嗰hall1c shop買啲overpriced既產品供養佢條新女
又唔洗為呢啲嘢爭論到面紅耳熱嘅,我地只不過都係食花生嘅局外人啫;對自己愛人家人著緊啲仲好啦,係咪先
偷食證明自己有魅力 打完呢句你有冇笑出聲?真係好老尷 你話人護主犬咪又係五十步笑百步 乜容祖兒啲fans講野咁唔經大腦嘅咩 同埋你都真係幾賤架喎,咁你買容祖兒啲products咪又係供養埋佢身邊條軟飯王,供養佢搭business class呀 去旅行機票都唔駛出幾好 我諗好多人都想做「天后」條仔
睇你講野,就証明香港啲八卦雜誌真係做得幾成功 起碼令到啲無知垃圾睇完啲相 文字,就以為自己喱喺人地床下底知道哂個藝人幾時散 幾時溝到人 幾時偷食
?9唔搭8
黎緊19年容祖兒開演唱會,啲products一定overpriced,你唔好買呀,供養條廢柴un un腳就有錢收就唔好啦
佢條新女轉咗工啦
我黃色大門係講同性戀, 至少我解得通

黃色大門既"黃色"一可指"禁止/禁忌"既大門, 二指黃色既菊花, 好明顯係GAY

```

黃色指菊花.....
紅色指黎M?
其實想讚你好有心機去為大家解讀首歌,但用男男嘅gay情去表達真係好破壞晒呢首歌嘅美感,可唔可以請求你再用女女嘅角度再解讀一次,求吓你
我就從來只聽歌最多買碟㗎啫
反而你咁大反應就證明我講中咗你心事成日買hocc啲products
你一定係由頭到腳都係hall1c shop
仲會著住演唱會tee周圍走嘅忠實fans
轉咗工但仲一齊緊
都唔知你up乜9,咩中咗我心事買products呀 有冇人可以翻譯 都話啲雜誌勁架啦,train到啲垃圾睇幾句野就知人地幾時偷食,就知我屋企個衣櫃係咩衫 好叻叻呀你 講到忠實就唔夠你嘅 買碟供養主人條仔,令佢可以日日無所事事,得閒喺joey屋企煮返幾尾佢嘆,你呢啲護主犬好呀,知道主人需要 夠體貼
記得護埋主人間垃圾公司呀,你知啦 唔知幾時又會比人鬧蛋記當年做新聞寫臭呀kay 同eason,為嘅係你主人年頭年尾霸生霸死嗰啲垃圾千年獎
hocc係我架
我要做佢新女朋友
偷食就偷食啦
食我幾次就夠架喇
Hocc 首忘勁好聽 可惜佢講過唔會再現場唱

黃色大門其實係首講佢同hocc既關係
同埋紅屋頂同黃色大門首曲係一樣

恐龍成群行過檯面 係講緊反同性戀者既人
好合理,民智未開嘅人類
佢真係好正
但咩叫行過檯面??
出櫃
我哋覺得老作嘅
點都有3成
窗紗外 小鹿給我送枝花(小鹿貼住窗後入佢搞到佢生花柳)
梳化上 下凡天使共我喝著茶(扑完返入屋再同隻鴨69互相交換體液"茶")
世間千千萬萬人 未明白我(明明淫底又要收埋)
替這位空想家驚訝(成日發春夢)
孤單真的不可怕 能讓我畫滿花(想比人射均全身"畫滿花")
還未算是那麼差

讓那 恐龍成群行過枱面(比一群猛男群交)
衣櫃入面藏著花園(成日收埋d仔係衣櫃)
心儀男孩長駐於身邊(原來有正印omg)
夢要變真也沒那樣遠
生命從未如樂園(禁果食太多,當然已經被趕出樂園)
也可靠我創造浮現(人工創造"樂園", 即係群p)

讓那 彩虹長橋無限伸展(彩虹=同性戀,開始搞les)
飛象日日雲上表演(搞les只有用"飛象"假狗)
魔幻現實尋到相交點(g點)
在我心房的 黃色 門裡(黃色門裡,不用說明)
保存著 未坐那火箭(火箭=高潮升天,即係未高潮到)

天花上 星星眨眼變煙花(扑完,望住天花板,可能對方食緊事後煙,火光=星星)
口袋內 是前一晚摘了那月牙(前一晚個dom放左係袋)
我編繪的讓別人 視為幻覺(人人都以為佢係乖乖女)

我早知因此不驚詫
今天雖則長高了
牆上繼續掛的 還是我六歲的畫

讓那 恐龍成群行過枱面
衣櫃入面藏著花園
心儀男孩長駐於身邊
夢要變真也沒那樣遠
生命從未如樂園
也可靠我創造浮現

讓那 彩虹長橋無限伸展
飛象日日雲上表演
魔幻現實尋到相交點
在我心房的 黃色 門裡
保存著 未坐那火箭

讓那 海豚時時游到指尖 (亞洲男人一向因為少胸毛比人話似海豚,所以佢又扑野)
不由旁人沉悶傷損
一人同行 行進卡通片(一個人個時會睇h動)
在我堅持的 黃色 門裡
珍藏著 自製那冠冕 (自封色情女皇)

窗紗外 小鹿給我送枝花
想想吧 真想給你見到牠
佢地嘅感情唔見得光所以喱響台底,避開台面行過嗰班恐龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞