其實Joey首『黃色大門』有咩隱喻?

382 回覆
151 Like 47 Dislike
樓主你點樣睇呢份歌詞睇到咁?
唔係既 可能佢真係唔識解讀首歌呢
唔係容祖兒fans
但第一次係演唱會聽到就覺得好正
咁劉生呢幾年,都冇上過?
ConcertYY黃偉文有提過
填詞會用以前既經歷
但又唔可以講得咁白令ex沾沾自喜
所以用其他字黎借代
睇Y個演唱會,真係第一次感受到傳媒描述開容祖兒嘅另一面
傳佢同hocc 咁多年我都係半信半疑,但聽到依首歌好似解釋緊一切噉
難得有場感情有一首歌,可以令人喺幾萬人面前唱起歌都會喊,我諗一切都好值得
Joey講過呢首係佢永恆既情歌
本身佢地一齊既時候,兩首歌加埋一齊係好sweet
即使唔可以公開,但係兩首歌好似建構左一個只屬於佢地既時空
但一切已成過去既時候,就sad到唱親都喊
其實當時Joey喺演唱會唱流淚眼望流淚眼+勞斯萊斯,我以為佢地真係要公開

不過Joey唱黃色大門可能唔會再喊,佢地兩個而家ig交流多左好多
容祖兒想公開 佢公司都唔會俾啦
更何況我唔覺得佢想公開
on9-.-
樓主段片,阿y一開始已經講左首歌有好多密碼,暗示首歌唔係咁簡單
唔知點解你仲覺得係講童年
第二因為joey依家有劉生
軒仔ver. 唱到好gay 每次聽都打哂冷陣
而家hocc唔係同doolly一齊咩?
之前書展有人問hocc status
佢post咗張同阿doo攬埋一齊既相 仲要打「咁出都仲要問」
我同老母講呢首歌ge故事佢都呆左
有好多人都係聽歌唔會睇詞
我以為係經理人助手之類
goo應該係同cannan喎 佢地兩個隻手都有縛一條紅繩 應該係情侶繩
諗起之前同女朋友講笑話首歌講同性戀
原來真係
我一向同連登持相反意,所以大部分post都負評居多,但我深知,連登先係小眾意見,因為佢地最大班都係小學雞,要懶另類
咁佢同師兄係咪真感情呢
都幾合理
咁何cc呢
我係真心膠黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞