即影即有貼相 / 集中討論post (10)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
痴孖筋,賣47歐一盒100c 
買唔買Leica Sofort 好
Why not ?
但係佢SILK反而平過淘, 岩岩淘左兩盒4舊水盒
呢部機室內/暗少少又無閃光燈基本上影唔到
睇左少少片介紹,好似係鏡間快門無測光?
我有部SX-70打算放
mint 一部到位

635彩虹機
想升級做lomo square Instant
邊方面升咗級 
我寧願留返彩虹機
如果二揀一的話
有無建議可以換邊部
polaroid相紙8張5張有火紋
同埋仲交緊學費
未知幾時要用曝光補償
嘩屌ebay都唔洗 $400
我放比你好過啦
幾間淘寶店夾緊上260人仔,唔夠一年前仲係180人仔
希望savepackfilm爭氣少少
出到100c質素已經好爭氣,Silk都唔咁期待住 
成品感覺未算穩定,有色彩表現好既,亦有有新PO式怪色現像
極度爆汁,睇佢拉開成個框都係黑汁
新名叫「6-PACK」,一包6-PACK有兩盒片夾,每片有三張相紙 ,即係一套六張,早鳥藍色包裝,之後白色,不過呢層唔重要

未計運費近400HKD一包(六張)

我back左「148+15」三包,希望佢醒醒定定
KAPS真係有咁多搵錢/REFURBISH投資唔做
走去開發新野 都算係咁啦

但個菲林真係太貴喇
精神上支持

其實買一盒試都ok,又平啲又快到手
不過計埋運費又唔化算,又驚炒哂一盒無得再試先back三盒
佢講到明用polaroid剩返嘅過期料造,啲色似係過期十鳩幾年嘅色,what a shit!

其實佢無研發過啲乜野新物料,連盒都係紙料,菲林都唔敢放多過三塊,個藥水包一定係好化學

貴都唔緊要,但啲色真係好一般
仲講到自己一盒三張係新時代,頂你要帶多三倍體積
同埋拍住20x24,一陣又比人一鑊炒起

其實用筆錢買100c化算啲,但當做善事
Fast Run連運費要成五百蚊買6張咁嘅嘢 
同感....雖然R&D成本高, 但係爆漿爆到咁, 之後ROLLER有排清
同埋佢好似要自己CUT返出黎? 見佢一PAT咁顯影完就算
痴孖筋,如果係停產咗好耐,類似當年TIP咁「由零做起」有「咁嘅質素」都情有可源,甚至「由無到有」仲好感動𠻹。

而家唔撚係呀嘛,擺明真係Prototype級嘅實驗品嚟。屌啦星,呢啲嘢可以攞出嚟賣㗎咩。

我唔計運費,當佢四百一盒啦,一盒得6張爆醬唔穩定嘅嘢,即係一張成本要成$67 

咁我寧願淘silk或者玩新寶記好撚過啦。本身Packfilm就算好穩定嘅100c,都有個缺點就係撕完好撚痴立立,但起碼相對都叫「處理到」先呀。

佢啲Prototype完全係diy級數嘅質數,點撚樣拎出去燒呀。咁大條水喉射住,就做好啲先攞出嚟啦,完全感受唔到誠意 
嗯..乖乖地去買部LOMO WIDE返黎切割算啦 5舊水買6張, 夠買半部了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞