即影即有貼相 / 集中討論post (10)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
認真討論要點揀旅行即影即有機

相紙方面偏好大張,因為可以當postcard寄,曾經試過帶lomo sq+sx70,以相機計,兩部真係最方便配搭,但新po質素太恐怖,sq又太細張

最完美方案應該係有人改rf70做4x5背,有自動測光、可摺疊,wide背本來出到sq同mini,4x5又可以換隻100c背落去

不過短期內要添置一部旅行wide機,市場上最抵玩應該係lomo wide
KAPS做野唔同果個歐洲富二代咁
有理想點都唔同啲嘅
應該係

Rf70只鏡 唔好抱咁大期望
比lomo好少少
玩開風琴機未必接受到
睇鬼佬review直頭話表現差過lomo,不過mint老闆都出嚟講過話係大光圈先有呢個問題,未試過唔知
我有frd係tester之一 睇相好趕客
不過自己又唔識改電子野 改唔到instax wide
先留意佢
直接換鏡算(如果work)
改過Mamiya Universal,成象真係好靚仔,但去旅行實在唔方便,吊住係頸辛苦過Graflex 4x5
原來有個即影即有post
小弟用lomo wide
玩左年幾都未係好熟
9成fail

太重啦 去旅行我拎110都係放背囊
岩景拎出黎能兩野
組合技

Lomo人可能會話你唔夠lomo
事實係sharp d 成張相好醒神
咩叫唔夠lomo
我用200改,一開始有兩個問題,1.出片位頂到觀景窗,2.手握位擋到橫腳孔,最後反轉嚟改。我見你都係正面出片,係300設計上唔同?

另外有冇落刀片
鬆郁濛黑圈?
第二張好靚仔,呢個價位玩得過
不過唔明lomo點解一定唔個手動快門光圈mode,本身有咁既技術同能力,可以食左rf70半個市場
切左個VF,改左另一組矯正鏡片落去
唔會阻到出片,我出賣下朋友比你望下成像

唔夠free style
9shot 9禁嘛
Lomo野係易改d
佢出wide背果期無買到
唔係最輕又易改的wide 背
佢話唔會再出belair
好j
其實電子背惡唔惡搞
定係巴打買現成?
開心share

但無整刀,要收好部機周圍帶真係好唔方便,又重又唔平衡

即係類似呢啲玩味重啲嘅相?
(其實呢張係我唔小心入左光
我自己唔鍾意鬆郁濛
玩呢部機成日對錯焦(或者唔記得對)
影出黎主體係濛 好苦惱
同埋個觀景窗同影出黎既畫面唔同
每次影都好似撞彩咁
我都覺有光圈快門會開心好多
電話得返呢兩張
之前旅行都可以9派相
而定無呢只歌仔唱嚕
終於有多D相睇下喇
仲要好高質 
想問下lomo wide係唔係範焦?
無相紙, 又無新背, 點影
想問下Lomo instant wide影野係唔係一定有暗角
定只係wide鏡先有
見而家平左好想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞