即影即有貼相 / 集中討論post (10)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
好似仲未有公開發售
個rangefinder 又暗 真係睇到眼殘
個frameline 又淺
對焦環個柄又短 個油壓一微調個焦距又郁到老連咁遠
用開m 機m 鏡拍埋依部真係勁大對比
不過算啦 朦朦地幾好
有潛力做MARK2

可能等唔到ninmlab,要買lomo wide
有少少感覺上係啲無謂野先會平
希望我諗錯
借問聲仲有LOMO機出到WIDE相紙?
果時無買到個WIDE背到而家仲飲恨咁
JCCAC?
係WOR 唔記得左佢..
睇下平幾多諗下入唔入到拆機先
話說除左淘寶仲有冇地方見到有FP100C賣?
3百左右都OK 因為人生大事想入兩盒影相留念
最平最快應該都係淘寶
https://www.facebook.com/gustavo.gargiulo.33/videos/10217575368034405/
岩岩見到有人咁整,
成盒SQUARE FILM 用黑袋入落去?
如果係用sx70,我寧願玩返差唔多價錢既100c
FUJI都有出SQUARE FORMAT..唔SURE佢用邊隻..
而家的保記FILM 我都係揀返100C算..
佢復出頭兩年都燒左唔少錢, 真係得個燒字..
咩機影
正到嘔
其實即影即有菲林都係用轆爆D藥水出來個原理
原則上一理通百理明
你諗到方法又入得落菲林又轆到就得

當然研究過程你會明白點解廠商定期會停產一些菲林
新出嘅又唔同SIZE

本星期低過20度
可以寶記嘅

BTW SPECTRA當佢停產算啦

Fuji FP-1,應該係RF70既參考機

我部機好似有少少唔中焦,不過已經好滿意
始終個技術都冇咩大突破
對焦系統似乎係最昂貴果樣野

唔該藥稀 
睇落去本身日光夠,咁其實是旦一部風琴都影到咁濟 
https://shop.lomography.com/hk/black-friday-deals

SQ個部好似同KS差唔多價?
有呢部就唔洗買LOMO MINI機,雖然MINI機減到好平
save pack film 係咪收左皮 一D消息都無
部Wide賣千頭都吸引,但好大部 
希望在明天 
如果一出靚色到震就爽
全部轉玩風琴機
連顯影都唔穩定,我諗…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞