IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Helper class 一般直接全 static member method 算。有例外嘅,例如某一系列 method 都要存取一個或者多個 initialization 成本高嘅 object,而個 object 一般情況可以當做 stateless,咁樣我就會包起哂嗰一系列 method 連埋嗰件高成本嘅 object 做 Singleton。等用起上嚟唔需要再撻著個 object。

另一方面係同 cacheable 嘅事物有關,例如之前有人講過嘅排隊序列、管理一條會分享嚟用亦都會隨時而改嘅 list、Logger。

仲有其他用法嘅,最近我用開嘅係得呢兩種用途。
可能我做開嘅嘢唔係淨係 CRUD 簡單野啦。
唔明點解你會咁難明。
唔洗明
有時大家用左都唔知
惡補下gang of four啦
諗起 CRUD 就諗起 vendor 啲 code。

用 Spring 唔係問題,用 hibernate 唔係問題,公司有買 main 唔係問題。
但係要 inhouse 自己做 development,仲要跟番套 vendor code。
份 code 俾 vendor 綁手綁腳,見到個 Spring 冇得用,真正係冇 Spring 用。

個 vendor 為咗俾啲白紙易上手 CRUD,基於 Spring 同 hibernate 寫咗一大堆 "framework" 出來框死哂啲嘢,但係套 code 十足十 Java 5/6 style。而家 inhouse 得番一個人落手做 develop 死得啦。嗰個 developer 唔係我。
多咗好多reply
又話齋講人工
當 FG 人工又急起直追時
認同
27k呀 ,無就檢討下自己啦
冇得追
當你追咗一年,嗰個fg都做咗一年
屌 x 100
而家呢份做咗剛好一年,前嗰幾份都係年幾貨仔,都唔知轉唔轉好。
有use case自然會去搵方法
講起stateless同singleton真係有唔少關係
講起人工 今日出左糧
有冇加人工呀
先做左個個半月
Singleton 好多時要 thread-safe
so-called stateless 嘅 object 都係 thread-safe
所以睇起嚟都有關係
多用嚟輸出一啲common state
不過c#本身都有thread safe collection
嗰啲應該唔係stateless?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞