IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
早d同senior傾,同上司傾,唔好自己咩都唔識過左幾日原來係冇咩進展。叫佢地比d時間,唔肯先過主,做左幾個月走,比人壓價壓到你pk.
算啦,呢行班柒頭senior 好多,識小小就串撚過緊撚咁
十間又九間都係咁, 其實做呢行真係要預撚埋呢D柒頭
做咩柒野IT ,又一受害者.
不過你都好,仲後生,仲有大把路行.
唔係食呢行飯就唔係.
加上IT工多閪既亦都好多

普通task姐,冇咩閪
聽落我都會可憐佢,
但係怪就怪香港實在太多呢D閪公司
老實講係我太廢,cs fg應該會識呢d野,老實講,問題9成係我度,1成係A度,我有keep住講我未必handle到,但都A話:我唔明有咩難。

事實係我做呢個project之前連servlet個字點解都未知
做呢D細task預期得2,3日
邊有10日咁多,新人都係咁話
趕著上production 邊理得你識咩

比我寧願問人,比佢屌2句
好過做到9點幾
未做已經話唔識,打哂退堂鼓真係難生存嫁
呢D唔識都要扮都識啦
試幾粒鐘唔得咪儲哂D問題一次問
1個鐘做唔到既野,你坐多2,3個鐘會做到咩
雖然師兄你講得好直,但堅有道理

當時諗到就好
大學其實唔係重點教寫code
有時真係唔關CS 唔CS事
但Servlet都未聽過就真係有點......
我唔知佢當時係點
如果佢個時唔識真係唔問人,
咁樣真係唔怪得哂公司.
其實話無整interface.
問清楚應該會飛過左呢個問題
雙重悲劇

你個Dept Head閪加撞正你學得慢。
其實唔出奇
經過今次教訓
事主應該要明白自己local機,
上uat 同 上proudction
根本3個世界
事主覺得Local機+ uat得所以proudction一定得
唔洗咁整同你要整兩回事
會唔會因為唔洗咁整=你唔洗起個interface?
你因為唔識做/唔想做去質疑人地做法
做Programmer死揼爛揼曲
一尾google最on9😂😂😂😂
唔知個流程點做,做到結果就算叫Programmer?
你叫我開個file,要咩格式叫咩名要比咩權限個file
要同人交流,問人詳細點做嘛

一年都唔知出左N個唔同人交流 Programmer
番工好似whatapps offline左咁😂😂😂😂
其實起個interface咩意思?開個api endpoint收野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞